
Těsto
Nádivka (na jeden štrůdl)
(pro druhý závin můžete použít jinou náplň nebo zdvojnásobit suroviny)
Na potření
V misce rozšlehejte bílky a přidejte mléko. Rozmíchejte a nechte vychladnout.
Do misky vložte mouku, droždí, prášek do pečiva, cukr, nastrouhanou citrónovou kůru a sůl. Promíchejte a přilijte mléčnou směs a olej. Uhněťte hladké těsto.
Rozdělte těsto na 2 části. Nechte pár minut odpočívat a mezitím připravte náplň.
Do mísy vložte mák a přelijte jej horkým mlékem. Přidejte cukr, džem a dobře promíchejte.
Pracovní plochu poprašte moukou a rozválejte oba kusy těsta na tenké plátky o velikosti přibližně 40×28 cm.
Potřete těsto náplní a nechte přibližně 2 cm od okraje volné.
Zarolujte do závinu a přemístěte na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejte na 180 °C.
V misce rozšlehejte žloutky se smetanou a potřete vzniklou směsí povrch závinu.
Pečte přibližně 30 minut nebo dozlatova.
Nechte závin vychladnout a poté nakrájejte a servírujte.