Tymiánové výpečky s dušenou cuketou

Už je tu zase cuketové šílenství. Jako každý rok má každá česká rodina v tuto dobu pár krásek doma a láme si hlavu co s ní. A ti "šťastnější", kteří si ji pěstují sami pak lstivě hledají někoho, kdo ji ještě nemá plné zuby a rád si ji vezme. Ano řeč je o cuketách. Věděli jste ale, že ještě na počátku 80 let minulého století jsme ji u nás vůbec neznali. Cuketa tedy přesněji tykev pochází z oblasti kolem Mexika a zmínky o pěstovaní jsou známé už 7000 p.n.l., ale cuketa jakou známe u nás byla vyšlechtěna v Itálii, kde se stala součástí mnoha tradičních pokrmů. My jsme jedni z těch, kteří si cuketu pěstují doma a tak ji máme fakt hodně. Ale zároveň si i rádi vezmeme cuketu od sousedů, kteří už neví co s ní. Je totiž tolik skvělých jídel, které se z cukety dají udělat! Takže začínáme. Dnes úplnou klasikou a tou je dušená cuketa ve stylu dušeného zelí. Nelepší je podávaná s vepřovými výpečky. Zkuste ty moje s citrónem a tymiánem, určitě vám zachutnají.

Červený rendlík

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na výpečky budete potřebovat:

  • 750g vepřové plece (nejlépe z malochovu)
  • 1 cibule
  • šťáva z půlky citrónu
  • půl lžičky drceného kmínu
  • půl lžičky drceného nového koření
  • špetka muškátového květu
  • 6 snítek čerstvého tymiánu
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 1 dcl vody
  • lžička soli
  • lžíce sádla

Na dušenou cuketu budete potřebovat:

  • cca 600g oloupané a semen zbavené cukety nastrouhané nahrubo
  • 1/2 lžíce kmínu
  • 1/2 cibule
  • lžíce másla
  • lžíce mouky
  • sůl, ocet a cukr na dochucení

Postup

1

Dejte rozehřát troubu na 180°C. Maso nakrájejte na menší kostky (asi 1,5 cm velké). Všechny ingredience dejte do kastrůlku a promíchejte.

2

Dejte do trouby a pečte asi 30 minut. Občas na maso koukněte jestli má dost šťávy.

3

Po 30 minutách kontrolujte maso co 5 minut a pokud se připéká přilijte vždy 1 dcl vody a pečte ještě dalších 30 minut.

4

V průběhu pečení se připravte dušenou cuketu.Cuketu dejte do cedníku, přidejte kmín a osolte. Nechejte chvilku stát (asi 15 minut) a poté vymačkejte přebytečnou vodu.

5

Na másle zpěňte cibulku (pokud chcete můžete přidat i trochu slaniny) a zaprašte moukou. Trochu osmahněte a přidejte cuketu.

6

Duste asi 10 minut. Přilijte asi lžíci octu a ještě dalších 5 minut duste. Pokud by byla cuketa moc hustá, nebo se připalovala, přilijte trochu vody.

7

Dochuťte solí, dalším octem a cukrem.
Zelí a výpečky podávejte s vařeným bramborem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Jednoduchý jogurtový dezert

Salát z quinoy, rajčat a rukoly

Cuketový koláč s mozzarellou a šunkou

Video: Španělské empanadas – křupavé taštičky plněné houbami a zeleninou

Luxusní Raffaello krém z kondenzovaného mléka a bílé čokolády

Tvarohový koláč se zakysanou smetanou a jablky

Piškotoví brum(l)íci

Čokoládový koláč s oříškovou krustou a medovou polevou

Podzimní pickles – kvašená zelenina

Dušený hovězí krk s kroupami a žampióny

Švestkový koláč s lískovými ořechy

Pečená cizrna v javorovém sirupu