Jemný tvarohový koláč s křehkou kůrkou a mákem
S tímto receptem máte nejen snídani vyřešenou :). Koláč má krásně křupavou kůrku, která příjemně kontrastuje s hutnou ale vláčnou tvarohovou náplní. Pro ulehčení přípravy se podívejte na přiložený videorecept.
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0
- Doba přípravy: 2 h 40 minut
- Porce: 6
Ingredience
- 100 g másla, rozpuštěného
- 3 vejce
- 500 g čerstvého tvarohu
- 2 lžíce škrobu
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g mletého máku
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- V misce smíchejte vejce s 50 g cukru a přilijte rozpuštěné máslo.
- V druhé misce promíchejte mouku a kypřící prášek. Směs vsypte do první misky.
- Umíchejte hladké těsto a vyložte jím dno a okraje koláčové formy vyložené pečícím papírem. Formu poté vložte do lednice aspoň na půl hodiny.
- Mezitím si připravte náplň. Mák vložte do misky a zalijte vroucí vodou. Nechte 20 minut stát a poté slijte.
- Tvaroh rozšlehejte, přisypte škrob, zbytek cukru a dvě vajíčka. Promíchejte do hladké směsi a rozdělte na přibližné poloviny. Do jedné z nich vmíchejte mák.
- Vyndejte formu z ledničky a na dno střídavě dávkujte náplň s mákem a bez. Zarovnejte povrch lehkým poklepáním o pracovní desku.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečt přibližně hodinu. Propečení pro jistotu zkontrolujte špejlí.
- Koláč dejte na rošt k úplnému vychladnutí a poté vyndejte z formy.
Ingredience
- 100 g másla, rozpuštěného
- 3 vejce
- 500 g čerstvého tvarohu
- 2 lžíce škrobu
- 200 g krupicového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g polohrubé mouky
- 120 g mletého máku
- 1 lžička vanilkového extraktu