Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

Nemusíte ztrácet čas vařením a chlazením kávy, abyste si připravili tu pravou osvěžující. Díky studené přípravě je káva jemnější než uvařená, navíc si dostatek koncentrátu můžete připravit předem, takže vám potom výroba ledové kávy zabere jen chvilku. 🙂 Tuto ledovou kávu bez vaření je potřeba připravit den předem, a to tak, že se nechá zrnková káva vyluhovat přes noc, potom se přecedí a vznikne koncentrát. Ten se pak může v chladu skladovat až 1 měsíc a lze z něj připravit jak ledovou, tak horkou kávu.

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek mleté kávy
  • voda
  • sirup, cukr nebo sladidlo (není nutné)
  • mléko (klasické, sojové, kokosové či mandlové)
  • velká uzavíratelná sklenice (objem asi 1 litr)
  • trychtýř
  • hluboké sítko na čaj s víčkem nebo kávový filtr a cedník (podle zvoleného způsobu přípravy)

Postup

Koncentrát na ledovou kávu bez vaření lze připravit dvěma různými způsoby.

1. způsob: Použití čajového sítka

  1. Do sklenice dejte sítko a nalijte do sklenice vodu. Vodní hladina by měla být o něco výše než dno sítka. Do sítka nasypejte 1 hrnek mleté kávy. Doporučujeme k tomu použít trychtýř.
  2. Do sítka s kávou pomalu nalijte vodu. Pokud se sítko naplní, lehce kávu promíchejte, aby voda mohla stékat dolů.
  3. Nádobu uzavřete a v pokojové teplotě nechte luhovat asi 12 hodin.
  4. Vyjměte sítko s kávou. Ve sklenici zůstanou asi 3 hrnky koncentrátu.
Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

2. způsob: Použití filtru a cedníku

  1. Do sklenice nasypejte hrnek mleté kávy. Nalijte do sklenice vodu. Promíchejte lžící a případně doplňte vodu (měla by být až po okraj).
  2. Sklenici uzavřete víčkem a nechte v pokojové teplotě luhovat asi 12 hodin.
  3. Nachystejte si druhou sklenici. Do trychtýře vložte cedník s kávovým filtrem a kávu přes něj přeceďte.
Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

Samotná příprava ledové kávy z koncentrátu

  1. Sklenici nebo džbánek naplňte kostkami ledu.
  2. Do poloviny sklenice nalijte kávový koncentrát.
  3. Druhou polovinu dolijte vodou nebo mlékem.
  4. Pokud chcete, ochuťte si kávu sirupy nebo oslaďte cukrem, medem či sladidlem.
Tip na léto: Jemná ledová káva bez vaření

Ingredience

  • 1 hrnek mleté kávy
  • voda
  • sirup, cukr nebo sladidlo (není nutné)
  • mléko (klasické, sojové, kokosové či mandlové)
  • velká uzavíratelná sklenice (objem asi 1 litr)
  • trychtýř
  • hluboké sítko na čaj s víčkem nebo kávový filtr a cedník (podle zvoleného způsobu přípravy)

Postup

1

Do sklenice dejte sítko a nalijte do sklenice vodu. Vodní hladina by měla být o něco výše než dno sítka. Do sítka nasypejte 1 hrnek mleté kávy. Doporučujeme k tomu použít trychtýř.

2

Do sítka s kávou pomalu nalijte vodu. Pokud se sítko naplní, lehce kávu promíchejte, aby voda mohla stékat dolů.

3

Nádobu uzavřete a v pokojové teplotě nechte luhovat asi 12 hodin.

4

Vyjměte sítko s kávou. Ve sklenici zůstanou asi 3 hrnky koncentrátu.

5

Do sklenice nasypejte hrnek mleté kávy. Nalijte do sklenice vodu. Promíchejte lžící a případně doplňte vodu (měla by být až po okraj).

6

Sklenici uzavřete víčkem a nechte v pokojové teplotě luhovat asi 12 hodin.

7

Nachystejte si druhou sklenici. Do trychtýře vložte cedník s kávovým filtrem a kávu přes něj přeceďte.

8

Sklenici nebo džbánek naplňte kostkami ledu.

9

Do poloviny sklenice nalijte kávový koncentrát.

10

Druhou polovinu dolijte vodou nebo mlékem.

11

Pokud chcete, ochuťte si kávu sirupy nebo oslaďte cukrem, medem či sladidlem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Netradiční salát s jahodami a šťovíkem

Halloweenský perník

Mrkvový koláč

Čokoládové palačinky plněné jablky a banány

Hovězí carpaccio s rukolou, parmazánem a plody kapary

Zapečené těstoviny se sójou

Pappardelle se smetanovou omáčkou z gorgonzoly

Krkovice na medu a hořčici

Zapečené cuketové chipsy s česnekem a parmezánem

Mandlo-rozinková srdíčka bez mouky a másla

Nízký chléb s restovanými semínky a celozrnnou moukou

Švestkové knedlíky s rumovou omáčkou