Základní hmota:
Pohanku (je to zhruba půl hrnku) na pár hodin (nebo přes noc) namočíme. Namočenou pohanku potom propláchneme na sítku a dáme do mixéru.
Přidáme 2 lžíce oleje, sůl a mixujeme dohladka. Pokud s námi mixér nechce spolupracovat, přilijeme trošku vody. Výsledné těstíčko bude o něco hustější, než na palačinky.
Dáme do vaflovače a pečeme 7 minut. Toto jsou základní neutrální vafle.
Pokud při mixování přidáme půlku uzeného tofu - máme vafle s vůní uzeného, které se výborně hodí jako příloha např. k polévce.
Přidáme-li 1 mrkev - máme vafle nasládlé chuti. Výborně chutnají namazané máslem. Chceme-li je dát dětem např. k svačině, můžeme v téhle variantě vynechat sůl a přidat skořici.
Můžeme experimentovat dále podle své chuti. Když přidáme do základního těsta mletý kmín, máme vafle "chlebovější", když přidáme chilli a rozmarýn, jsou pikantnější, se zelenými bylinkami podle uvážení jsou také výborné.
Ve vaflích není cítit specifická chuť pohanky. Pokud vám tato chuť vadí, kupujte pohanku světlou, která není loupaná za tepla.