Jednoduché bezlepkové vafle na mnoho způsobů

Poslední dobou mám doma stále namočenou pohanku. Jakmile jí spotřebuju, namáčím další. Naučila jsem se místo jakéhokoliv pečiva používat tyhle jednoduché vafle. Ať už potřebujete podklad na chlebíčky místo klasické veky, snídani, nebo prostě přílohu třeba k polévce, vždy se hodí. Základní hmota je pokaždé stejná, mění se jen přísady.

Lenka Baxová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Základní hmota:

  • 140 g světlé pohanky
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • Další volitelné přísady podle druhu vaflí jsou rozepsané v textu dále

Postup

1

Pohanku (je to zhruba půl hrnku) na pár hodin (nebo přes noc) namočíme. Namočenou pohanku potom propláchneme na sítku a dáme do mixéru.

2

Přidáme 2 lžíce oleje, sůl a mixujeme dohladka. Pokud s námi mixér nechce spolupracovat, přilijeme trošku vody. Výsledné těstíčko bude o něco hustější, než na palačinky.

3

Dáme do vaflovače a pečeme 7 minut. Toto jsou základní neutrální vafle.

4

Pokud při mixování přidáme půlku uzeného tofu - máme vafle s vůní uzeného, které se výborně hodí jako příloha např. k polévce.
Přidáme-li 1 mrkev - máme vafle nasládlé chuti. Výborně chutnají namazané máslem. Chceme-li je dát dětem např. k svačině, můžeme v téhle variantě vynechat sůl a přidat skořici.
Můžeme experimentovat dále podle své chuti. Když přidáme do základního těsta mletý kmín, máme vafle "chlebovější", když přidáme chilli a rozmarýn, jsou pikantnější, se zelenými bylinkami podle uvážení jsou také výborné.

Poznámka

Ve vaflích není cítit specifická chuť pohanky. Pokud vám tato chuť vadí, kupujte pohanku světlou, která není loupaná za tepla.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Nadýchaný smetanový krém k Tiramisu

Vařená hruška s ořechy

Vánoční cukroví – křehké mandlové rohlíčky

Pappardelle s černým lanýžem

Recept na léčivý jitrocelový sirup

Nízkosacharidová kuřecí prsa s mrkví a květákovou rýží – porce jen 310 kcal

Jemné vafle ze špaldové mouky a kefíru

Letní ananasový salát s jablky a konopným semínkem

Batáty plněné hlívou, krůtím masem a avokádem

Ledová káva s kokosem

Cibulový koláč s nivou

Paprikové grissini s kukuřičnou moukou