Hlívové škvarky

Milujete škvarky? Tak tenhle recept je přímo pro vás! Nebo naopak - všichni básní o škvarkách a vy jim nemůžete přijít na chuť? Pak vyzkoušejte ty z hlívy. Hodí se jako zajímavý snack, nebo úžasně chuťově doplní různá jídla - od vařených batátů, přes rýži či zeleninové pyré, až po míchaná vejce.

PaleoSnadno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 300 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 100 g hřbetního vepřového sádla (popřípadě libovolný tuk)
  • 1 lžička mletého kmínu
  • sůl

Postup

1
Hlívu zbavte tvrdých nožiček a trsy nakrájejte na proužky, hřbetní sádlo na kostičky (1 x 1 cm). *
2
Na plotýnce si rozpalte nasucho velkou pánev. Jakmile je dostatečně nahřátá, teplotu plotýnky stáhněte na nižší střední stupeň a na pánvi si nechte za častého promíchání vypéct kostičky sádla. Hotové škvarky odeberte pomocí sítka a nechte okapat na papírové utěrce. Vodítkem, dokdy máte sádlo škvařit, vám může být syčení škvarků - dokud výrazně syčí a prskají, ještě pokračujte. Jakmile se budou blížit do svého "dokonalého stavu", jejich zvukové projevy se ztiší
3
Pod pánví, ve které vám zbyl čistý tuk, zvedněte teplotu (na sedmý až osmý stupeň z devíti). Vhoďte do ní dvě hrsti nakrájené hlívy. Potřebujeme, aby se houby smažily a ne dusily, proto jich do pánve nedávejte příliš velké množství najednou.
4
Za častého míchání nechte houby zbavit veškeré tekutiny a vypéct se dokřupava. Po usmažení je opět pomocí sítka vyberte z pánve a nechte oschnout na papírové utěrce, která odsaje přebytečný tuk. Takto pokračujte i se zbytkem nakrájených hub.
5
Usmažené vepřové i hlívové škvarky po okapání smíchejte dohromady a ochuťte solí a mletým kmínem.
6
Hlívové škvarky konzumujte nejlépe hned, po pár hodinách ztrácí svojí křupavost. Dají se použít jako zajímavý snack, nebo ještě lépe jako posypka na různé saláty, pečené batáty, volská oka či míchaná vejce. Osobně jsem si je zamilovala smíchané s kostičkami uvařených batátů, hrstí polníčku a doplněné ztraceným vejcem.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cizrna se zeleninou a rýží na indický způsob

Arabský hummus se sušenými rajčaty

Kuskus se zelenými fazolkami a baby špenátem

Zdravá citronovo-čočková polévka s kurkumou

Mrkvová polévka s arašídovým máslem, která zahřeje

Popraskané dýňové sušenky

Plněný kuřecí prsíčka se zeleninou

Čočková polévka z pomalého hrnce

7 receptů s kuřecím masem

Cizrnovo batátové kari (nejen) z pomalého hrnce

Dýňový flammkuchen s cibulí a rozmarýnem

Kuřecí „čína“ s paprikami, česnekem a balsamikem za půl hodiny