
na těsto
na dokončení
Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robota a necháme míchat asi 10 minut (nebo zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 6 stejných dílů a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut zrát.
Každý bochánek rozdělíme na 4 díly a vyválíme každý do hada cca 30 cm dlouhého a na prst tlustého. Hady stočíme do spirály (neutahujeme) a konec schováme pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly. Dáme je na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.
Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 160 °C asi na 15–20 minut, dokud nejsou jidáše hnědé.
Mezi tím si připravíme směs na potírání – med, citronovou šťávu a rum vložíme do misky a rozmícháme.
Upečené a ještě horké jidáše pomocí mašlovačky potřeme medovou směsí.