Ingredience na 10 porcí

na těsto

  • 450 ml vlažného mléka (polotučného)
  • 1 kg hladké mouky
  • 100 g sádla
  • 12 g soli
  • 60 g droždí v kostce
  • 1 vence

na dokončení

  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • med, citron, rum

Postup

Celkový čas přípravy: 180 min

1

Do mísy nalijeme vlažné mléko a přidáme ostatní suroviny. Promícháme, přendáme do robota a necháme míchat asi 10 minut (nebo zpracujeme v ruce). Dohladka vypracované těsto vyklopíme na lehce pomoučený vál, rozdělíme na 6 stejných dílů a z nich vypracujeme bochánky. Lehce posypeme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut zrát.

2

Každý bochánek rozdělíme na 4 díly a vyválíme každý do hada cca 30 cm dlouhého a na prst tlustého. Hady stočíme do spirály (neutahujeme) a konec schováme pod těsto, aby se jidáše nerozmotaly. Dáme je na plech, přikryjeme utěrkou a necháme ještě asi 45 minut kynout.

3

Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v rozehřáté troubě na 160 °C asi na 15–20 minut, dokud nejsou jidáše hnědé.

4

Mezi tím si připravíme směs na potírání – med, citronovou šťávu a rum vložíme do misky a rozmícháme.

5

Upečené a ještě horké jidáše pomocí mašlovačky potřeme medovou směsí.

Mohlo by vás zajímat: Recept bez chodu, Recept bez kategorie

Hodnocení a komentáře

Pavla M.

Pavla M. 6. 4. 2015

Tady se vám asi smíchali asi 2 recepty… šlo by to prosím opravit? díky

Odpovědět

Filip

Filip 6. 4. 2015

Opravujeme 🙂 Díky!

Odpovědět

Filip

Filip

Miluji to!

Odpovědět

pro přidání komentáře