fbpx

Jahodový koláč se smetanovým sýrem

Jahodový koláč se smetanovým sýrem

Ingredience na 8 porcí

Těsto: forma kulatá 28 cm

         
Na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky

  • 280 g hladké mouky Babiččina volba na křehká těsta
  • 1 čajová lžička kypřícího prášku do pečiva
  • 20 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 50 ml studené vody

 
Náplň: forma kulatá 28 cm

         
Na obr. forma hranatá – ½ dávky

  • 90 g moučkového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g krémového sýra (Philadelphia)
  • 200 g smetany ke šlehání

 
Navíc

  • 500 g jahod nebo jiného ovoce
  • Hrst plátkových mandlí

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Z uvedených surovin vypracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut v lednici.

2

Troubu předehřejte na 180 ⁰C. Těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm, vyložte jím formu a dno párkrát propíchněte vidličkou. Vyložte těstem vyloženou formu alobalem a vysypte luštěninami. Pečte „naslepo“ 10 minut. Poté odstraňte alobal s luštěninami a pečte dalších 10 minut.

3

Než se korpus upeče, připravte náplň. Vejce prošlehejte s oběma cukry, přidejte krémový sýr a vymíchejte metlou dohladka. Našlehejte smetanu a vmíchejte ji do vaječné směsi.

4

Krém nalijte do předpečeného korpusu. Teplotu v troubě snižte na 170 ⁰C a opět vložte do trouby. Pečte asi 30 – 35 minut, dokud se nepřestane náplň uprostřed vlnit.

5

Ozdobte jahodami a opraženými plátky mandlí.

Poznámka

forma kulatá 28 cm - Na obr. forma 34 x 15 cm – 2/3 dávky

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře