fbpx

Originální jednoduchý dezert – jablečné hranolky s karamelovým dipem

Tento recept na dezert je úžasně jednoduchý, ale zároveň s jistotou ohromí. Upečte si tuto sladkou variantu na hranolky. 🙂 Dvě vrstvy křehounkého listového těsta drží dohromady jablečná náplň.

h1

Ingredience

  • Listové těsto
  • Jablečná náplň-přesnídávka koupená nebo domácí
  • Jedno vejce
  • Hrubý cukr
  • Karamelová omáčka

Postup

Krok 1

Listové těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě a rozválejte ho.

Krok 2

Na těsto rozetřete jablečnou náplň, po krajích nechte kousíček volného místa a přiklopte druhým kusem těsta.

h2

Krok 3

V misce rozšlehejte vejce s trochou vody a těsto jím potřete, lehce posypte cukrem.

h3

Krok 4

Pokrájejte těsto na “hranolky”  a přeložte na plech vyložený pečícím papírem.

h4

Krok 5

Pečte asi 12 minut na 170°C.

h5

 

Domácí přesnídávku vyrobíte snadno: Očistěte jablka, přendejte je do kastrůlku, zalijte trochou vody a nechte dusit, dokud nebudou jablka měkká. Můžete trochu přisladit, jablka rozmixujte v mixéru a v případě potřeby přiřeďte trochou vývaru z jablek. Můžete dochutit vanilkou (vanilkovým cukrem, esencí) nebo třeba skořicí.

Na karamelovou omáčku si v pánvi rozehřejte cukr (400g) ve dvou lžících vody, nechte zkaramelizovat. Odstavte z ohně a vmíchejte asi 60g másla, pozor, bude prskat! Nakonec už jen pomaličku vlijte horkou vodu, mléko či smetanu (opět pozor na prskání) podle toho, co máte raději, vraťte na oheň a pečlivě rozmíchejte. Omáčka zhouste po vychladnutí.

Mohlo by vás zajímat:
dezert dip hranolky jablka jablko karamel listové těsto pečení sladké

Zdroj: www.ohbiteit.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře