Kokosová buchta s čokoládovou omáčkou

Dokonale vláčná kokosová buchta. Je jednoduchá a přitom úžasná tak, že si ji oblíbí i vybíravé malé děti. A protože kokos pasuje dokonale k čokoládě, přidávám i recept na jednoduchou čokoládovou omáčku.

Meg v kuchyni

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Těsto:

  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • volitelně do těsta: citr. kůra, kokos (dala jsem asi tři lžíce)

Posypání:

  • 1 hrnek kokosu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru

Příprava plechu:

  • máslo na vymazání
  • strouhanka na vysypání

Dokončení:

  • 1 kelímek smetany ke šlehání

Čokoládová omáčka:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100–150 ml smetany ke šlehání

Postup

1

Vejce utřeme s cukrem do pěny.

2

Plech vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme strouhankou. Troubu rozpálíme na 150–160 °C.

3

K vyšlehaným vejcím přidáme mouky s práškem do pečiva, mléko, olej a případnou citronovou kůru a kokos. Zamícháme v řidší těsto.

4

Kokos promícháme v misce s moučkovým cukrem.

5

Těsto vylijeme na plech a posypeme ho hustě kokosem s cukrem.

6

Pečeme asi 25 minut, ke konci hlídáme, aby se kokos nespálil.

7

Upečenou buchtu polijeme smetanou a necháme ji vychladnout.

8

Na čokoládovou omáčku si nalámeme hořkou čokoládu do misky a smetanu (100 ml) zahřejeme k bodu varu. Poté jí přelijeme čokoládu a necháme pět minut odstát. Tuto směs důkladně rozmícháme dohladka, před použitím ji můžeme ještě lehce zahřát v mikrovlnce a případně zředit zbylou smetanou.

9

Vychladlou buchtu nakrájíme.

10

A můžeme ji polít čokoládovou omáčkou.

Poznámka

Omáčku můžete klidně ještě ochutit – přidáním nějakého likéru, drcených oříšků anebo například kávy. Anebo si ji nechte jen tak a polijte s ní třeba i zmrzlinu. Nebo čerstvé jahody… Myslím, že chápete :).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Olejová bábovka jako od babičky

Rychlé sladké rohlíčky plněné vanilkovým pudinkem

Citronová zmrzlina z lemon curd

Žloutkové portugalské koláčky z listového těsta – oblíbené po celém světě

Delikátní Brownies plněné karamelem

Koláč s brusinkami a mákem

Jemné citrónové tiramisu s citrónovým likérem a smetanou

Dort s dvoubarevným korpusem, banánovým krémem a ovocem

Intenzivně čokoládové kostky s ořechy

Zdravé pizzy z quinoy

Šťavnaté kuře ´supreme´ s cuketou

Rychlá snídaně z jedné pánve