Kakaové moka kuličky
Cukroví, které je rychlé, jednoduché a chutná skvěle hned po upečení. Na povrchu jsou křupavé, uvnitř ale krásně měkké a nadýchané.

Ingredience na 10 porcí
Na asi 30 kuliček si připravte:
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku kakaa
- 1 – 2 lžičky mleté zrnkové kávy
- špetka soli
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 45 g másla, pokojové teploty
- 1 velký bílek
- cukr krupice na obalení
(hrnek o objemu 240 ml)
Postup
Celkový čas přípravy: 30 min
Troubu předehřejte na 170 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte prosátou mouku s kakaem, kávou, solí a jedlou sodou. Dejte stranou.
V míse společně vyšlehejte změklé máslo, cukr a bílek. Pak přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Lépe to možná půjde stěrkou a rukama, než šlehačem.
Pokud byste měli těsto příliš suché, přidejte pár kapek vody nebo mléka, v opačném případě dejte na chvilku do lednice.

Z těsta tvarujte malé kuličky, každou obalte v krupicovém cukru a vyskládejte na plech. Berte v úvahu, že při pečení lehce zvětší svůj objem a popraskají. Roztéct by se ale neměli :) Dejte péct do vyhřáté trouby na 8 - 10 minut.

Kuličky nechte vychladnout na plechu, pak přendejte na tácek nebo rovnou do krabice. Uchovávejte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.

Poznámka
Pokud nejste zrovna příznivcem kávové příchuti, nevadí, tyhle kuličky jsou totiž lehce "upravitelné". Kávu můžete zcela vynechat a máte kuličky čistě kakaové. Můžete ji ale také nahradit třeba špetkou chilli koření a nebo pomerančovou kůrou.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře