Croissanty

Úvodem podotýkám, že každý recept na croissanty se zdá velmi náročný. Ať už obsáhlým textem s mnoha hodnotami a čísly, nebo časem, jenž je nutný těstu věnovat. Ale vůbec tomu tak není, i když času je potřeba croissantům věnovat. Prošla jsem mnoho recepisů se slovníkem v ruce (neumím francouzsky, a tak studium bylo pro mne bylo obtížnější) a došla k verzi, kterou zde pro vás mám. Jsem nadšená a strávníci také. Začátek přípravy těsta volím na odpoledne, poslední kynutí přes noc a tvarování na ráno. Určitě je zkuste, nemůžou se nepovést, skutečně na tom nic není.

Tyna

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 500 g mouky
  • 6 g soli
  • 60 g cukru krupice
  • 50 g změklého másla
  • 125 g mléka
  • 125 g vody
  • 20 g čerstvého droždí (10 g sušeného)
  • 250 g másla
  • 1 vejce na potření

Postup

1

Ve vlažné vodě nechte rozpustit droždí s trochou cukru, přibližně 10 min. nechte stát. V míse promíchejte zbytek cukru, sůl, změklé máslo, mléko a kvásek. Postupně přisypávejte mouku a zadělejte hladké těsto. Vyválejte ho na čtverec 30 x 30 cm a dejte asi na 45 min. chladit. 250 g másla vložte do igelitového sáčku a roztlučte na čtvercovou placku o velikosti asi 20x20cm, kterou diagonálně položte na vyválené těsto (obr. 1)

2

a zabalte jako obálku (obr. 2).

3

Vyválejte obdélník a přehněte ho na třetiny (obr. 3). Těsto asi na hodinu zachlaďte. Pak opět vyválejte obdélník a přehněte na třetiny, dejte chladit. Tento krok opakujte třikrát.

4

Poslední chlazení nechte přes noc a těsto pečlivě zatižte. Ráno vyválejte opět do tvaru obdélníku a rádýlkem vykrájejte trojúhelníky (obr. 4). Z těsta jich vyjde asi 20. Ale záleží, jak velké nebo malé je chcete mít, proto záměrně neuvádím žádné rozměry. Každý trojúhelník na nejkratší straně nařízněte a zarolujte do croissantu.

5

Špička by měla být ve spodní části (obr. 5). Croissanty nechte ještě asi hodinu kynout na plechu, potřete rozšlehaným vajíčkem se špetkou soli a pečte asi 15 min. na 200 °C.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Pečený čaj ze směsi domácího a exotického ovoce

Švestkový crumble

Jahodovo-mandlový fondán

Kozí sýr s brusinkami a ořechy

Jahodový dort s čokoládovým ganache

Jednoduchý banánový dort se žloutkovým krémem a šlehačkou

Rýžové nudle inspirované Jamiem Oliverem

Čerstvý salát s artyčoky

Fitness tvarohový zebra dortík – chutná jako pribináček

Red Velvet cupcakes

Masopustní staročeské koblihy

Vánočka bez vajec