Ve vlažné vodě nechte rozpustit droždí s trochou cukru, přibližně 10 min. nechte stát. V míse promíchejte zbytek cukru, sůl, změklé máslo, mléko a kvásek. Postupně přisypávejte mouku a zadělejte hladké těsto. Vyválejte ho na čtverec 30 x 30 cm a dejte asi na 45 min. chladit. 250 g másla vložte do igelitového sáčku a roztlučte na čtvercovou placku o velikosti asi 20x20cm, kterou diagonálně položte na vyválené těsto (obr. 1)
a zabalte jako obálku (obr. 2).
Vyválejte obdélník a přehněte ho na třetiny (obr. 3). Těsto asi na hodinu zachlaďte. Pak opět vyválejte obdélník a přehněte na třetiny, dejte chladit. Tento krok opakujte třikrát.
Poslední chlazení nechte přes noc a těsto pečlivě zatižte. Ráno vyválejte opět do tvaru obdélníku a rádýlkem vykrájejte trojúhelníky (obr. 4). Z těsta jich vyjde asi 20. Ale záleží, jak velké nebo malé je chcete mít, proto záměrně neuvádím žádné rozměry. Každý trojúhelník na nejkratší straně nařízněte a zarolujte do croissantu.
Špička by měla být ve spodní části (obr. 5). Croissanty nechte ještě asi hodinu kynout na plechu, potřete rozšlehaným vajíčkem se špetkou soli a pečte asi 15 min. na 200 °C.