35 listů rýmovníku
1 bio citron
1 bio pomeranč
1 kg cukr krupice
1 l vody
Listy rýmovníku omyjeme vodou a vložíme do hrnce. Citron i pomeranč nakrájíme na kolečka a přidáme do hrnce.
Vše zalijeme jedním litrem vřelé vody a zkontrolujeme, že jsou všechny listy i citrusy zcela ponořené. Přiklopíme pokličkou a necháme minimálně 24 hodin, lépe 48 hodin, stát v pokojové teplotě.
Po 2 dnech citrusy pořádně vymačkáme a směs přes husté síto přecedíme do jiného hrnce. Do nálevu nasypeme cukr a postavíme na plotnu. Za občasného promíchání přivedeme k varu a pak vaříme asi 1 hodinu na mírném ohni, aby se směs nevařila příliš prudce.
Správnou konzistenci sirupu můžeme vyzkoušet tak, že pomocí lžičky uděláme malou kapku na čistý talíř. Pokud kapka bude držet tvar, je načase sirup odstavit.
Ještě horký sirup naplníme do vysterilizovaných skleniček, pevně uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Rýmovníkové sirupy uchováváme nejlépe na chladném místě v temnu.