Na křehké těsto si připravte:
Čokoládová náplň:
Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte, aby vznikla "drobenka". Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. Množství žloutků je v tomto receptu záměrně uvedeno v gramech, protože velikost vajec se může lišit. Pokud bude žloutků více, těsto se Vám bude příliš lepit, v opačném případě bude suché a drolivé. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 9 tartaletek o průměru 10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo velkou koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír.
Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.
Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Po úplném vychladnutí je můžete plnit krémem nebo uschovat na později do mrazáku.
Smetanu přiveďte k varu, vmíchejte máslo a med, případně skořici a kávu. Stáhněte z plotny, přisypte čokoládu nasekanou nadrobno a vymíchejte do hladkého, tekutého krému. Dle chuti můžete přidat oblíbený likér. Poté vymixujte tyčovým mixérem. Nechte chvilku odstát, aby směs vychladla a lehce zhoustla, pak nalijte do připravených tartaletek.
Správně by se tyhle tartaletky neměly dávat do lednice, aby čokoládová náplň zůstala krásně vláčná. Stačí je uchovat v chladnější místnosti.
Pokud je dáte do lednice, čokoládová náplň může lehce popraskat, nicméně na chuti jim to nic neubere. Každopádně před servírováním je nechte chvilku při pokojové teplotě a zdobte ušlehanou šlehačkou.