Hrachová pučálka

Markety jsou dnes plné například klíčků mungo a přitom se zapomíná třeba na to, že už naše prababičky na jaře nechávaly klíčit hrách. Přitom k tomu nepotřebujeme žádné zvláštní klíčící misky, stačí miska, cedník a kousek plátna.

Lenka Baxová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 hrnek zeleného neloupaného hrachu
  • 1 lžíce másla
  • 1 mrkev
  • sůl

Postup

1

Hrách přebereme, propláchneme a přes noc namočíme do vody.

2

Ráno hrách propláchneme čistou vodou a vsypeme do cedníku, který položíme na misku s vodou. Vody v misce musí být jen tolik, aby se hrachu nedotýkala. Přes cedník položíme mokré plátýnko, jehož cípy dosahují do vody v misce.

3

Hrách každý den ráno a večer propláchneme čistou vodou. Většinou třetí den už jsou klíčky dostatečně dlouhé.

4

Naklíčený hrách vsypeme do vroucí vody a necháme chvilku povařit. Každý hrách je jiný, proto párkrát ochutnáme, kdy už není hořky - trvá to většinou půl až minutu.

5

Hotový hrách scedíme, vmícháme lžíci másla, osolíme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev.

Poznámka

Původně se pučálka pražila či smažila na pánvi, nebo pekla. Zkoušela jsem všechny varianty, ale chvilku povařená ve vodě mi připadá nejlepší. Ztratí tak svou nahořklou „syrovost“, ale ani klíčky při rychlé úpravě neztratí svou křehkost tak jako například při smažení. Takto upravenou pučálku podáváme například s kváskovým chlebem namazaným máslem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Celozrnná žemlovka s tvarohem

Dvojfarebný tvaroháčik

Špaldové taštičky s mletým masem, houbami a tofu

Zdravé datlové tyčinky

Domácí houstičky se slunečnicovými semínky

Mrkvová polévka s červenou čočkou

Restovaná kuřecí prsa s parmazánem a cuketovými nudlemi

Rychlé lívance z jogurtového těsta

Salát s červenou řepou, kozím sýrem a arašídami

Jehněčí kofty s celozrnnými plackami a okurkovým dipem

Avokádové brownies

Chřest s vejcem a parmezánem