Jednoduchý veganský “tavený sýr“ z jogurtu

Říká se, že jestli něco prověří vůli vegana, pak je to sýr. Sama jsem se po přechodu na veganství nemohla chuti na sýr zbavit, samozřejmě existují veganské sýry, ale jsou velmi drahé a většinou na nich není nic zdravého. Tento mazací sýr však vytvoříte doma za pár minut (pokud nepočítáme tuhnutí v lednici) a cenově vás rozhodně nezruinuje! Dochucení se meze nekladou a tak můžete zkoušet různé druhy podle svých chuťových preferencí.

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Základ

  • 400ml bílého sójového jogurty
  • 100g kukuřičného škrobu
  • 3 lžíce rostlinného oleje (použila jsem olivový)
  • 180 ml vody
  • 8 lžiček lahůdkového droždí
  • 3 lžičky agaru (seženete ve zdravé výživě)
  • 2 lžičky soli

Libovolné na dochucení

  • pro uzený sýr přidejte 2 lžičky uzené papriky a lžičku tekutého kouře (možno vynechat)
  • pro bylinkový přidejte libovolné bylinky
  • můj tip: přidejte 3 lžičky koření na těstoviny aglio olie (paprikové a chilli vločky, sušené kousky česneku, medvědí česnek atd.)

Postup

1

V míse smícháme všechny suroviny včetně koření a promixujeme dohladka. Vzniklou směs přemístíme do hrnce (nejlépe s nepřilnavým dnem) a za stálého míchání zahříváme. Trvá to asi 5 minut, hmota zhoustne.

2

Po zhoustnutí hmotu přesuneme do nějaké nádoby - používám srnčí hřbet a necháme přes noc v lednici vytuhnout, po ztuhnutí jde sýr krásně vyklopit.

3

Zde je uzená varianta, použila jsem větší množství oleje (byl to můj první sýr), takže je docela mastný, což je vidět i na fotce - za mě doporučuji tak tři lžíce oleje.
Sýr můžete krájet na plátky nebo namazat na chleba, roztírá se krásně.

Poznámka

Sójový jogurt seženete nyní levně v Kauflandu pod privátní značkou Take it Veggie! Cena celého sýru se pohybuje kolem 50Kč.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňový pudink

Cuketové lasagne s hovězím masem a parmezánem

Máslo s medvědím česnekem

Krásně nadýchaný a voňavý perník s dýňovým pyré

Vepřové na houbách

Vegetariánské chilli con carne

Šťavnatá kuřecí prsa s cuketovými nudličkami a parmazánem

Výborná boloňská omáčka

Krémové těstoviny s ricottovou omáčkou a česnekem

Čočka beluga s quinoou a hlívou ústřičnou

Domácí italské gnocchi

Zeleninový vývar „ze zbytků“