Čočková sekaná se žampiony a tempehem

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Sekaná

  • 400 g čočky
  • 250 g žampionů
  • 1 balení tempehu (nejlépe marinovaný nebo uzený)
  • 1/2 hrnku ovesných (nebo jiných např. pohankových) vloček
  • 4 lžíce lněných semínek
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • podle chuti: slunečnicová semínka (možno zaměnit za jiné podle chuti)
  • bylinky čerstvé nebo bylinkové pesto nejlépe tymián, petržel
  • dle chuti sůl, pepř, chilli
  • řepkový olej
  • volné: zeleninový vývar nebo bujón, strouhanka

Bramborová kaše

  • cca 1 kg brambor
  • lžíce veganského margarínu nebo 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 hrnku sójového (nebo jiného rostlinného, klidně i domácího) mléka

Postup

1

Čočku propláchneme a necháme ji ve vodě cca 2 hodiny (nemusí nutně být), dále ji v ČERSTVÉ vodě vaříme 40 minut (do změknutí – může být i trochu rozvařená). Já jsem ke konci vaření přidala i kostku zeleninového bujónu, ale nemusí být.

2

Lněné semínko si tyčovým mixérem ve vysoké nádobě rozmixujeme s půl hrnkem vody – vznikne podivně vypadající gel, který dáme do lednice. Gel v receptu supluje úlohu vajec – sekaná se díky lněným semínkům nerozpadne.

3

Slunečnicová semínka opražíme na sucho na pánvi – stále mícháme. Přesypeme do jiné nádoby.

4

Zatímco se čočka vaří, nasekáme na jemno cibulku a osmažíme na troše řepkového oleje, přihodíme utřený česnek, přidáme nakrájené žampiony a tempeh nakrájený na kostičky. Stále mícháme, dokud houby nepustí šťávu a všechno to nezačne krásně vonět, pak přidáme bylinky.

5

Uvařenou čočku scedíme – přebytečnou vodu si můžeme nechat na polévku. Přendáme do velké mísy. Přidáme gel z lněných semínek, slunečnici a směs s žampiony a tempehem. Ve vysoké nádobě si rozmixujeme ovesné vločky na mouku (lepší by samozřejmě byl mlýnek) a přidáme do směsi, případně můžeme ještě přidat strouhanku (nebo další ovesné vločky) pro docílení správné konzistence. Pořádně promícháme a okořeníme dle chuti.

6

Směsí naplníme formu na srnčí hřbet. Pokud máme směsi mnoho, můžeme plnit i další menší formy.

7

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut – průběžně kontrolujeme špejlí. Po vyndání necháme chvíli vychladnout, snadno vyklopíme.

8

Bramborová kaše: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, rozmixujeme s margarínem nebo olivovým olejem a rostlinným mlékem, případně přisolíme.

Poznámka

Bramborovou kaši můžeme vylepšit přidáním mrkve. TIP: přidejte do sekané nějakou obilovinu např. kroupy nebo třeba i rýži, o ingredienci pak snižte poměr čočky Podávejte se zeleninovým salátem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Japonský cheesecake ze 3 ingrediencí s chutí bílé čokolády

Plněné paprikové lodičky s pečenou polentou

Rychlý salát s pečenými fíky

Jemný koláč z listového těsta s karamelem a restovanými banány

Grilované broskve s levandulí a mátou

Alsaský cibulový koláč

Slaný olivový koláč bez mouky

Krevetové kari

Vánoční pečený čaj

Jemná bramborová polévka s kousky slaniny a tymiánem

Švestkové knedlíky z odpalovaného těsta s marcipánem

Domácí Ferrero Rocher bez rafinovaného cukru