Zelenému chřestu odkrojíte zdřevnatělé konce (2 cm) a spodní třetinu stonku oloupete – pokud máte chřest čerstvý, loupat nemusíte. Jestliže pracujete s chřestem bílým, oloupete celý stonek až k hlavičce.
Chřest vložíte do vroucí osolené vody a 2 minuty pod pokličkou vaříte.
Pak hned scedíte, propláchnete studenou vodou a necháte dobře okapat.
Plech si vyložíte pečícím papírem. Rozválené listové těsto pokrájíte na 6 dílů – vznikne 6 obdélníků o rozměrech cca 12 x 14 cm.
Jednotlivé díly přenesete na plech s pečícím papírem.
Mascarpone smícháte s parmezánem, osolíte a vše důkladně promícháte.
Každý dílek těsta potřete krémem z mascarpone v množství jedna vrchovatá polévková lžíce na jeden díl těsta – krém rozprostřete po plátku tak, aby zůstal po obvodu volný okraj těsta široký 1 cm.
Řezy pokladete chřestem, který jste přiměřeně zkrátili.
Vložíte do předem vyhřáté trouby a pečete dozlatova dle zvyklosti.
U listového těsta je velká potíž říci, jak dlouho a na kolik stupňů péci – každá trouba ho peče jinak…
Osobně ve své stařičké plynové troubě peču takto :
nechám rozehřát troubu na 180 °C, řezy vložím do trouby a zvýším teplotu na 200 °C – takto peču 10 minut.
Poté snížím teplotu na 180 °C a dopékám ještě cca 15 – 20 minut – ke konci hlídám.
Tuto jednoduchou chuťovou delikatesu podávejte nejlépe vlažnou případně studenou.