fbpx

Domácí houstičky plněné sýrem a slaninou

Ještě teplé a křupavé houstičky, které po zakousnutí odhalí tekoucí sýr s báječnou slaninou ve svém středu. To není sen, to je recept, který vám dnes nabízíme k nahlédnutí a inspiraci.

Recept na domácí houtičky planěné sýrem a slaninou

Ingredience

Těsto

  • 7 g sušených kvasnic
  • 2 lžičky krupicového cukru
  • 1 hrnek vlažné vody
  • 3 hrnky pšeničné chlebové mouky
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 vajíčko, rozšlehané

Zdobení

  • 300 g slaniny, nakrájené na kousky
  • 100 g sýra (volitelný) – 8 plátků
  • 1 hrnek strouhaného čedaru

DSC_0380

Postup

1

Smíchejte vodu, cukr a kvasnice a nechte na teplém místě vzejít. (Přibližně 10 minut).

2

Smíchejte mouku a sůl v míse. Přidejte kvasnice a olivový olej. Umíchejte těsto bud v robotu, či v ruce vařečkou. Poté ho vyndejte na pomoučený povrch a hněťte, dokud nebude těsto vláčné a elastické. V případě potřeby přidejte trochu mouky, pokud se těsto lepí.

3

Přendejte těsto do mísy a překryjte potravinovou folií. Dejte na teplé místo na hodinu kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

4

Mezitím orestujte zlehka půlku množství slaniny na pánvi. Jakmile bude lehce nahnědlá, sundejte pánev z plotny a nechte vychladnout.

5

Vymažte plech trochou oleje.

6

Těsto rozdělte na 8 dílů. Vezměte díl a trochu ho zplácněte. Plátek sýru přeložte na půl, na něj dejte lžičku slaniny. Zabalte do těsta a otočte překlady dolů. Pokračujte, dokud nebudete mít vše zabaleno a na plechu.

7

Vršek houstiček potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte lžící strouhaného sýra a čerstvou slaninou.

8

Zakrajte čistou utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

9

Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.

10

pečte 20 až 25 minut nebo dokud nebudou houstičky lehce zlatavé.

11

Servírujte teplé.

Mohlo by vás zajímat:
čedar inspirace slanina snadné recepty sýr

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře