Celozrnný houskový knedlík z kvásku
Vždy vymýšlím zdravější varianty jídel a možné to je i u houskového knedlíku. Rozhodně se nebojte použití kvásku místo droždí, knedlíky nádherně nakynuly.

Ingredience na 6 porcí
- 500 g hrubé celozrnné špaldové mouky (z níž 100 g použijeme na kvásek)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 2 plátky celozrnného toastového chlebu (nebo jiné celozrnné pečivo) nakrájené na kousky
- 1/2 lžičky soli
Postup
Celkový čas přípravy: 180 min
Den předem si připravíme kvásek přidáním 100 g mouky a 100 ml vody ke kmenovému kvásku (asi 2 lžíce). Důkladně promícháme a necháme do druhého dne rozkvasit v nádobě zakryté utěrkou.
Druhý den smícháme 400 g mouky, přidáme vejce, mléko, sůl a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, do kterého zaděláme i kousky chlebu. Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, které přikryjeme utěrkou a dáme alespoň na 2 hodiny kynout.

Knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 10 minut. Hotové je naporcujeme pomocí nitě.
Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře