fbpx

Bazalkovo-citrónové cupcaky

K přípravě vláčných muffinů a cupcaků patří pravidla, která jsou jednoduchá a pro přípravu pohodlná. Určitě se nezalekněte nějakých příkazů či směrování... ostatně každé pečení má svá pravidla pro ten nejlepší výsledek. Ze zkušeností mohu říct, že se jejich dodržování opravdu na chuti a vláčnosti výsledných muffinů či cupcaků vyplatí :-) 1) Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Zejména tedy vejce a mléko se snažím vyndat alespoň 30 minut před přípravou z lednice. 2) Ingredience připravujeme ve dvou mísách. Zvlášť suché a zvlášť mokré ingredience. 3) Nedoporučuje se používat mixér. Těsto by se mělo promíchávat jen lžící nebo vidličkou, případně mokré ingredience lehce prošlehat metlou (ale ani to není opravdu nutné).

Bazalkovo-citrónové cupcaky

Ingredience na 10 porcí

Těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g panely (nebo moučkového cukru)
  • lžička prášku do pečení bez fosfátů
  • cca 10 lístků bazalky
  • citronový cukr
  • vanilkové aroma dle chuti (já dávám 3 – 5 kapek)
  • špetka soli
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 200 ml rostlinného mléka (lze i kravského)
  • 80 g másla (rozpustit a nechat trochu zchladnout)

Krém:

  • 100 g mascarpone
  • 100 ml smetany na šlehání
  • panela dle chuti – v mixéru připravím na prášek
  • 2 – 3 kapky citronového aroma

Postup

Celkový čas přípravy: 15 min

1

Nejprve si smíchám suché a v druhé míse mokré ingredience.
Lístky bazalky nožem nasekám na drobno a přidám k mokrým ingrediencím a všechno vidličkou prošlehám. Než k mokrým ingrediencím naliji rozpuštěné máslo, nechám ho chvíli odstát, aby nebylo moc horké.

2

Troubu předehřeji na 180 stupňů. Do pečící formy na muffiny si připravím papírové košíčky. Obsahy obou dvou misek smíchám dohromady a směsí plním připravené košíčky. Doporučuji plnit košíčky cca 0,5 cm pod okraj.
Muffiny dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 25 minut.

3

Na krém je spousta možností. Občas smíchám jen lučinu s panelou nebo džemem.
Když ale nespěchám, nejraději připravuji krém z ingrediencí vypsaných výše. Ten se mi osvědčil i u labužníků z mého okolí ;-)
Množství krému nechám na Vás. Pokud byste chtěli cupcaky s výraznou čepicí krému, určitě přidejte množství jednotlivých ingrediencí. Mnou předepsané množství v tomto receptu je na zdobení viz obrázek, a to na 12 cupcaků.

4

Každopádně vyšlehám šlehačku, kterou potom jemně smíchám s mascarpone, citronovým aroma a panelou dle chuti. Panelu doporučuji v blanderu rozemlít na prachový cukr, lépe se potom smísí se směsí.

Mohlo by vás zajímat:
Bez oříšků Cuketa Cukroví Dezerty Jaro Léto Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

Báryum

Báryum 31. 3. 2019

Recept je naprosto vynikající! Zrovna teď sestra dojídá druhou porci – po prvním kousnutí do první porce najednou zpomalila, blaženě zavřela oči a okamžitě souhlasila s dalším kouskem… 😀

Jenom bych si dovolila poupravit, že jsem v průběhu přípravy zjistila, že tohle nejsou cupcakes, nýbrž muffiny (předem se omlouvám, jestli se mýlím, ale co tak zběžně vím o muffinech a cupcacích, všechno tomu nasvědčuje). Pokud se mísí ingredience záměrně zvlášť, pak se jen zběžně a záměrně ledabyle smísí (se záměrem eliminovat míchání a hladkost těsta na minimum, aby se neaktivoval lepek a aby se do těsta nahnalo co nejméně vzduchu) a při pečení hodně vyběhnou a mají prasknutý povrch, tak jsou to muffiny. Správné těsto na muffiny by se nikdy nemělo šlehat, jak stojí i v tomto receptu. Těsto na cupcakes se naopak záměrně šlehá, a to co nejvíc dohladka a mnohem déle než u muffinů, protože je to de facto těsto dortové a tam právě je snaha o nahnaný vzduch (i když někdo raději šlehá jen metlou, protože šlehačem se i cupcakové těsto může docela snadno přešlehat). Zpravidla se taky mísí všechny ingredience dohromady, ne nejdřív suché zvlášť a mokré zvlášť (jako u muffinů); cupcakes skoro nemají vyběhnout, nemají mít tu typickou muffinovou “čepici” a nemají být na povrchu popraskané. Tohleto je zrovna ukázkový recept na muffiny s krémem 😀 Těsto jsem vypracovávala přesně podle receptu, hodně vyběhly, byly popraskané (což je u muffinů normální a není to na škodu) a mají takovou hutnou konzistenci, což je taky typické pro muffiny (cupcakes jsou sušší a pórovitější, prostě typické dortové těsto). Těsto bylo taky dost hutné a vláčné, muffinovatější, těsto na cupcakes bývá lehké a nadýchané a sušší, je v něm obvykle trochu méně másla. Ale jelikož je recept opravdu super, tohleto je jenom poznámka k terminologii a receptu nijak neškodí 🙂

Trochu jsem se bála toho, že recept neobsahuje vajíčka, ale ve finále to vůbec ničemu nevadí. Citronová vsuvka je super a kombinace s bazalkou zrovna tak. Já jsem použila směs třtinového a kokosového moučkového cukru, malou část mouky jsem nahradila moukou celozrnnou (ale hodně vyběhly i tak) a bohužel jsem nenašla citronové aroma na krém, tak jsem místo něho dala vanilkové a je to taky super. Krém byl dle receptu s mascarpone a je to lahůdka. 🙂

Odpovědět

pro přidání komentáře