Dejte předehřát troubu na 190 °C a vymažte tukem dortovou formu.
V mixeru rozmixujte jahody a dejte stranou.
V míse smíchejte sušenkovou drť, 1/4 hrnku cukru a máslo. Dobře promíchejte.
Sušenkovou směs rozprostřete na dno formy. Hmotu je potřeba co nejvíce stlačit, aby byl základ cheesecaku pevný a nerozpadal se.
Pečte 8 – 10 minut, dokud korpus nezhnědne. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte další vrstvu.
V míse smíchejte smetanový sýr, citronovou kůru a 3/4 hrnku cukru. Umíchejte dohladka. Vmíchejte jahodové pyré. Přidejte ušlehanou šlehačku a míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
Rozetřete smetanovou směs na vychladlý korpus, zakryjte potravinářskou folií a dejte ztuhnout do mrazáku alespoň na 4 hodiny.
Asi 30 minut před podáváním vyndejte dort z mrazáku, aby mírně roztál.
Ke krájení použijte velký nůž, který namočíte do horké vody a poté otřete utěrkou.
Podávejte se šlehačkou a čokoládovou polevou.