Božský pečený seitan

Tento pečený seitan vás prostě dostane, je tak šťavnatý a skvěle se hodí třeba k pečeným bramborám. Když ho nakrájíte na tenké plátky, je skvělý i jen tak na chleba nebo do toastů!

Eva Hemmerová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 2 hrnečky pšeničného lepku
  • 1/2 hrnečku lahůdkového droždí
  • plechovka červených fazolí
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • lžíce sypkého zeleninového bujónu
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • trocha pepře
  • čerstvé bylinky, např. rozmarýn a oregano
  • trocha olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • větší cibule
  • voda se zeleninovým bujónem nebo sójovou omáčkou na podlévání

Postup

1

V míse si smícháme všechny suché ingredience: pšeničný lepek, lahůdkové droždí, sypký bujón a koření, promícháme. Fazole zcedíme a propláchneme vodou, poté rozmixujeme s hrnkem vody a sójovou omáčkou a čerstvými bylinkami, nalijeme do mísy se sypkou směsí a vypracujeme těsto. Vždy chvíli hnětu v míse a potom si to vysypu na kuchyňskou linku, abych mohla zapracovat všechnu sypkou směs, pokud to nejde, přidám trochu vody, ale stačí opravdu malinko. Z těsta vypracujeme válec, trochu ho pomažeme olivovým olejem, který do těsta vmasírujeme, lehce ho hladíme.

2

CIbuli nakrájíme na kolečka a dáme na spodek pekáčku, pocákáme olejem a seitan přemístíme na cibuli. Já jsem ho musela trochu zahnout, protože jsem měla válec moc velký, ale není to moc praktické, kvůli otáčení, raději si vypracujte válec kratší.

3

Vkládáme do rozpálené trouby na nejvyšší teplotu, nejprve pečeme bez podlití 15 minut, potom seitan otočíme a pečeme dalších 15 minut. Poté lehce podlijeme vodou ochucenou bujónem nebo sójovou omáčkou, přidáme čerstvý rozmarýn. Pečeme ještě další hodinu, průběžně otáčíme (asi třikrát), nezapomeneme podlévat vodou. Ke konci již můžeme snížit teplotu v troubě. Je nutné, aby byl seitan po celou dobu pečení přikrytý pokličkou, jinak se neudělá - ideální je na to skleněný dvoudílný pekáč.

4

A takhle seitan vypadá po upečení, v troubě byl nakonec ještě o 15 minut déle, takže 1 hodinu, 45 minut. Je lehce chycený na jedné straně, ale to vůbec nevadí. Uvnitř je krásně šťavnatý.

5

Takhle seitan vypadá po nakrájení.

6

Podáváme např. s pečeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Velikonoční beránek bez lepku

Jogurtovo-proteinové lívanečky s tvarohem a ovocem

Mac no cheese – veganské bezlepkové “makarony se sýrem“

Focaccia

Krásný dort s jemným krémem a čokoládovými kapičkami

Bezlepkový quiche

Zapékaný květák s křupavou sýrovou gratinou na povrchu

Krémová polévka z kořenové zeleniny a tymiánu

Hráškový krém s kopřivami a tofu krutony

Kuskus se zelenými fazolkami a baby špenátem

Panna cotta s lesním ovocem

Vysokoproteinový čokoládový dort z dýně a bez mouky