fbpx

Božský pečený seitan

Tento pečený seitan vás prostě dostane, je tak šťavnatý a skvěle se hodí třeba k pečeným bramborám. Když ho nakrájíte na tenké plátky, je skvělý i jen tak na chleba nebo do toastů!

Božský pečený seitan

Ingredience na 6 porcí

  • 2 hrnečky pšeničného lepku
  • 1/2 hrnečku lahůdkového droždí
  • plechovka červených fazolí
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • lžíce sypkého zeleninového bujónu
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • 2 lžičky cibulového prášku
  • trocha pepře
  • čerstvé bylinky, např. rozmarýn a oregano

 

  • trocha olivového oleje
  • čerstvý rozmarýn
  • větší cibule
  • voda se zeleninovým bujónem nebo sójovou omáčkou na podlévání

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

V míse si smícháme všechny suché ingredience: pšeničný lepek, lahůdkové droždí, sypký bujón a koření, promícháme. Fazole zcedíme a propláchneme vodou, poté rozmixujeme s hrnkem vody a sójovou omáčkou a čerstvými bylinkami, nalijeme do mísy se sypkou směsí a vypracujeme těsto. Vždy chvíli hnětu v míse a potom si to vysypu na kuchyňskou linku, abych mohla zapracovat všechnu sypkou směs, pokud to nejde, přidám trochu vody, ale stačí opravdu malinko. Z těsta vypracujeme válec, trochu ho pomažeme olivovým olejem, který do těsta vmasírujeme, lehce ho hladíme.

2

CIbuli nakrájíme na kolečka a dáme na spodek pekáčku, pocákáme olejem a seitan přemístíme na cibuli. Já jsem ho musela trochu zahnout, protože jsem měla válec moc velký, ale není to moc praktické, kvůli otáčení, raději si vypracujte válec kratší.

Božský pečený seitan
3

Vkládáme do rozpálené trouby na nejvyšší teplotu, nejprve pečeme bez podlití 15 minut, potom seitan otočíme a pečeme dalších 15 minut. Poté lehce podlijeme vodou ochucenou bujónem nebo sójovou omáčkou, přidáme čerstvý rozmarýn. Pečeme ještě další hodinu, průběžně otáčíme (asi třikrát), nezapomeneme podlévat vodou. Ke konci již můžeme snížit teplotu v troubě. Je nutné, aby byl seitan po celou dobu pečení přikrytý pokličkou, jinak se neudělá - ideální je na to skleněný dvoudílný pekáč.

Božský pečený seitan
4

A takhle seitan vypadá po upečení, v troubě byl nakonec ještě o 15 minut déle, takže 1 hodinu, 45 minut. Je lehce chycený na jedné straně, ale to vůbec nevadí. Uvnitř je krásně šťavnatý.

Božský pečený seitan
5

Takhle seitan vypadá po nakrájení.

Božský pečený seitan
6

Podáváme např. s pečeným bramborem nebo bramborovou kaší.

Božský pečený seitan

Mohlo by vás zajímat:
Hlavní jídla Luštěniny Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře