
Plantainy oloupejte. Zní to snadno, ale až tak lehce, jako u banánů, to nejde. Nejlépe se proto plantainy loupou tak, že se podélce nakrojí slupka a ta se postupně po kouskách sloupne.
Potom si plantain nakrájejte na tvary, které odpovídají výslednému pokrmu – na tenké plátky, kolečka nebo hranolky. U hranolek a koleček si vystačíte s nožem, na plátky vám bude skvělým pomocníkem škrabka na brambory nebo plátkovací struhadlo (mandolína).
Smíchejte 2-3 lžíce oleje se zvoleným kořením. Osobně doporučuji domácí grilovací koření nebo kořenící himalájskou sůl Africká harisa od firmy Cereus, popřípadě použijte sůl s kořením podle vaší volby (vždy ale pozorně pročtěte složení, aby nebyly přimíchané nějaké nepovolené suroviny).
Nakrájené plantainy rozprostřete v jedné vrstvě na pečící plech vyložený pečícím papírem (já na jeden 200g plantain použila dva plechy) a slabě potřete připravenou směsí.
Vložte do trouby vyhřáté na cca 170°C a pečte cca 20 minut.
Podávejte jako snack (to neplatí pro Whole30), nebo jako přílohu k masu. Lze doplnit ochucenou majonézou nebo guacamole.