fbpx

Třený velikonoční beránek

Třený velikonoční beránek

Ingredience na 10 porcí

 

  • 4 vejce
  • 250 g cukr krupice
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • kůra z ½ citronu
  • špetka soli
  • sádlo na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy
  • kandované ovoce

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 180°C.

2

Formu důkladně vymažte sádlem (díky sádlu půjde beránek krásně vyklopit) a vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Doporučuji vymazat hned na začátku. Pokud budete vymazávat před nalitím těsta, spěchejte, aby Vám sníh nespadl a beránek byl nadýchaný.

3

Žloutky utřete společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem do světlé pěny. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou. až se směs zcela spojí. Přidejte mouku smíchanou s prdopeč a citronovou kůrou. Kdo má rád, přidá kandované ovoce. Opět promíchejte a přilijte 100 ml vody, aby bylo těsto řidší.

4

V jiné míse vyšlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh. Díky soli bude co nejpevnější. Poté sníh opatrně po částech zapracujte do těsta (!!!Nemíchejte!!! Spíše převalujte).

5

Těsto nalijte po okraj formy a pokud má i druhou část, přiklopte ji. Postavte na pelech a pečtě asi 45 minut. V mé troubě jsem beránka pekla 1 hodinu a 10 minut. Takže zase platí na špejli. Každý zná svou troubu nejlíp.

6

Po upečení odklopte vrchní část formy a nechte beránka trochu zchladnout. Poté ho vyklopte, pocukrujte a dozdobte.

Třený velikonoční beránek

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře