Postup
Marinády jsou na přípravu snadné, není k nim potřeba žádný speciální postup. Vše stačí jen smíchat a naložit ideálně přes noc.
Marinády
Klasická pálivá
- 1/4 hrnku hořčice
- 1/4 hrnku pálivé omáčky dle chuti
- 1 hrnek kečupu
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce octa
- 2 stroužky česneku, nadrcené
S balsamikem
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku balsamika
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička rozmarýnu
- 1/2 lžičky soli
- černý mletý pepř dle chuti
Steaková
- 1/2 hrnku sójové omáčky
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku worcester omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 2 lžičky balsamika
- mletý černý pepř
Italská
- 2 lžíce hořčice
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžička bazalky
- 1 lžíce cukru
- 1/3 hrnku bílého vinného octa
- 1 hrnek oleje
- sůl a pepř na dochucení
Na mořské plody
- 1/4 hrnku olivového oleje
- kůra z jednoho citrónu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 2 lžíce sušené petržele
Mexická
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku limetkové šťávy
- 2 lžíce cukru
- 1 1/2 lžičky soli
- 1 lžička kmínu
- 4 stroužky česneku, nadrcené
- 1/3 hrnku octa
- 2 lžičky oregána
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce sušené cibule
- chilli dle chuti
Thajská
- 1/3 hrnku krájeného koriandru
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžíce chilli pasty
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 2 lžíce sardelové pasty
- 2 lžíce limetkové šťávy
- 1/4 hrnku oleje
- 3 lžíce třtinového cukru
Klasická japonská
- 1/4 hrnku sójové omáčky
- 3/4 hrnku sladkého rýžového vína
Teriyaki omáčka
- 1/3 hrnku sójové omáčky
- 1/3 hrnku sladkého rýžového vína
- 1/3 hrnku saké
- 2 lžíce cukru
Řecká
- 1/2 hrnku olivového oleje
- 1/4 hrnku citrónové šťávy
- kůra z citrónu
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžíce oregána
- 2 lžičky tymiánu
Střední východ
- 1 lžička kardomomu
- 1 lžička kmínu
- 1 1/2 lžičky nového koření
- 3 stroužky česneku, nadrcené
- 1 lžička soli
- 1/3 hrnku olivového oleje
- 1/2 hrnku citrónové šťávy
Korejská
- 1 1/2 hrnku jablečné šťávy
- 8 stroužků česneku, nadrcených
- 1 lžíce sezamového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 velká cibule, najemno nakrájená