Zdravé pizzy z quinoy

Quinoa. Potravina, o které jsem dost slyšela, ale nikdy předtím jsem ji nepřipravovala. Jeden balíček mi doma leží už asi 2 měsíce a já jaksi pořád nenarazila na nějaký pořádný recept, co by mě fakt zaujal. Až včera. Při projíždění Pinterestu jsem narazila na minipizzy, kde se těsto dělá právě z této zdravé obiloviny a ne z klasické bílé mouky. Recept mě natolik zaujal, že jsem si večer namočila quinou do vody a dopoledne se pustila do přípravy, která je nesmírně jednoduchá. Jelikož jsem teď marod, nechtěla jsem se zdržovat dlouho v kuchyni, a tak byly tyhle pizzy ideální volba. Dočetla jsem se, že quinoa pochází z Jižní Ameriky a je plná hořčíku, vitamínu B2, vlákniny a železa. Je lehce stravitelná a nenadýmá. Z receptu mi vyšlo 6 minipizz (o průměru cca 12–15 cm).

Jitka Zapletalová

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Pizza těsto

  • 1 šálek quinoy v suchém stavu (tu si dejte cca 8 hodin předem namočit)
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce oleje
  • 1/4 hrnku vody

Sugo

  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku (používám takový tuhý z Lidlu)
  • 2 mozzarely (celkem cca 300 g)
  • 1 malá plechovka kukuřice Bonduelle
  • oregano
  • 1 lžíce olivového oleje
  • lístky čerstvé bazalky

Postup

1

Hrnek quinoy dejte do hrnce, zalijte cca 2 hrnky vody a nechte přes noc nabobtnat (nenabobtná zase tolik, jak jste zvyklí třeba u čočky).

2

Ráno slijte vodu z quinoy a dejte ji do vyšší mísy. Přidejte zbylé ingredience a mixujte cca 5 minut. Vytvoří se Vám o něco hustší těsto než na lívance. Nepodařilo se mi ji rozmixovat úplně dohladka, jemná struktura tam pořád bude vidět, ale to vůbec nevadí.

3

Plech si vyložte pečicím papírem a potřete olivovým olejem. Lžící naneste těsto na plech (na jednu pizzu jsem použila dvě vrchovaté lžíce těsta) a rozprostřete do kulatého tvaru.

4

Dejte péct na 170 stupňů na cca 10–15 minut a pak placky obraťte a pečte dalších 10 minut.

5

Placky z trouby vytáhneme a potřeme sugem (které vytvoříme smícháním protlaku, olivového oleje a oregána). Poklademe plátky mozzarelly a kukuřicí. Dáme dopéct do trouby na cca 5 minut (vytáhneme, jakmile začnou zlátnout okraje).

6

Ozdobíme lístky bazalky a pustíme se do toho!

Poznámka

Tento recept mě opravdu uchvátil tím, jak je dobrý, zdravý a zároveň rychlý. Rozhodně vyzkoušejte!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Italské vánoční sušenky s rozinkami

Zdravý jarní salát s medvědím česnekem a okurkou

Mrkvový koláč s rozinkami, zakysanou smetanou a ořechy

Cizrnovo cuketová garam masala

Veselé velikonoční sušenky s čokoládovým krémem a vajíčky

Sladké vánoční rolky plněné ořechovou směsí

Kuřecí kousky zapékané s bramborami, smetanou a rajským protlakem

Zapékaný květák se slaninou, sýrem a jarní cibulkou

Nepečený čokoládový koláč s jahodami + Videorecept

Jablečný mrkvový koláč se stracciatellovým krémem

Podzimní buchta z dýně

Domácí marmeláda s jablky, muškátovou dýní a špetkou skořice