Šípkový sirup

V ovocném sadu máme u babičky spousty šípkových keřů a macecha mě vyhnala je otrhat, aby to neudělal někdo za nás (né, dělám si srandu, mami :D). Vrátila jsem se po několika hodinách s rozškrábanýma rukama, ale také s necelými čtyřmi kily šípků. Většinu jsem měla v plánu nasušit na čaj, ale zároveň jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem se rozhodla pro šípkový sirup. No a zase se mi tak pěkně povedl, tak tady ho máte! :D

Broccolicious

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 kg zralých šípků
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu

Postup

1

Šípky zbavte stopek a omyjte je. Nahrubo je nadrťte v mixéru. Nemusejí být na kaši, jde jen o to, aby byla dužina alespoň trochu porušená. Zalijte je dvěma litry vody a nechejte přes noc luhovat.

2

Druhý den šípky nechejte ve vodě, ve které se luhovaly a dejte je přihřát na plotnu. Voda by měla být horká, ale nesmí se vařit, zničily by se všechny vitamíny. Uděláte si v podstatě takový horký šípkový čaj.

3

Teď přijde ta horší část. Tekutinu musíte přecedit. Osobně jsem začala s tou poctivou variantou a sirup jsem cedila přes plátno, v tomto případě máte jistotu, že se vám do sirupu nedostane žádná nečistota, semínko, či chloupek. Přiznám se ale, že je to strašná piplačka a po půlhodině jsem to vzdala a vzala na milost jemné sítko. Jde to o něco lépe, ale musíte si dát opravdu pozor, aby se vám do sirupu nic nedostalo. Z původních dvou litrů vody jsem vymačkala cca 1,5 litru sirupu.

4

Přeceděnou tekutinu postavte opět na sporák a přisypejte cukr. Obecně platí použití cukru v poměru 1:1 na množství tekutiny, takže na 1,5 litru sirupu 1,5 kg cukru. Zdá se to hodně, ale díky cukru vám sirup zhoustne a zároveň se tím zakonzervuje.

5

Cukr zamíchejte do tekutiny a nechejte rozpustit, přidejte med a citronovou šťávu.
Sirup nechejte zchládnout a přelijte do sklenic. Uchovávejte v lednici.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Španělské ptáčky

Nepečené čoko řezy s ovesnými vločkami za 30 minut

Jednoduché cukroví do půl hodiny – „Kávová zrna“

Kuřecí závitek se sušenými rajčaty a mozzarellou

Nepečený banánový dort se smetanou a piškoty za půl hodiny

Jednoduchý cheesecake s BeBe sušenkami

Jednoduchá jablečná bábovka s kyškou, ořechy a medem

Nepečené ořechové kuličky s tahini

Nadýchané třívrstvé vanilkové řezy

Vegmezán – Veganský parmezán

Zapečené jáhly se zelím a uzeným tofu

Řepná pomazánka