fbpx

Šípkový sirup

V ovocném sadu máme u babičky spousty šípkových keřů a macecha mě vyhnala je otrhat, aby to neudělal někdo za nás (né, dělám si srandu, mami :D). Vrátila jsem se po několika hodinách s rozškrábanýma rukama, ale také s necelými čtyřmi kily šípků. Většinu jsem měla v plánu nasušit na čaj, ale zároveň jsem chtěla zkusit něco nového, tak jsem se rozhodla pro šípkový sirup. No a zase se mi tak pěkně povedl, tak tady ho máte! :D

Šípkový sirup

Ingredience na 10 porcí

  • 1 kg zralých šípků
  • 2 l vody
  • 1,5 kg cukru krupice
  • 2 lžíce medu
  • šťáva z 1 citronu

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

Šípky zbavte stopek a omyjte je. Nahrubo je nadrťte v mixéru. Nemusejí být na kaši, jde jen o to, aby byla dužina alespoň trochu porušená. Zalijte je dvěma litry vody a nechejte přes noc luhovat.

2

Druhý den šípky nechejte ve vodě, ve které se luhovaly a dejte je přihřát na plotnu. Voda by měla být horká, ale nesmí se vařit, zničily by se všechny vitamíny. Uděláte si v podstatě takový horký šípkový čaj.

3

Teď přijde ta horší část. Tekutinu musíte přecedit. Osobně jsem začala s tou poctivou variantou a sirup jsem cedila přes plátno, v tomto případě máte jistotu, že se vám do sirupu nedostane žádná nečistota, semínko, či chloupek. Přiznám se ale, že je to strašná piplačka a po půlhodině jsem to vzdala a vzala na milost jemné sítko. Jde to o něco lépe, ale musíte si dát opravdu pozor, aby se vám do sirupu nic nedostalo. Z původních dvou litrů vody jsem vymačkala cca 1,5 litru sirupu.

Šípkový sirup
4

Přeceděnou tekutinu postavte opět na sporák a přisypejte cukr. Obecně platí použití cukru v poměru 1:1 na množství tekutiny, takže na 1,5 litru sirupu 1,5 kg cukru. Zdá se to hodně, ale díky cukru vám sirup zhoustne a zároveň se tím zakonzervuje.

5

Cukr zamíchejte do tekutiny a nechejte rozpustit, přidejte med a citronovou šťávu.
Sirup nechejte zchládnout a přelijte do sklenic. Uchovávejte v lednici.

Šípkový sirup

Mohlo by vás zajímat:
Bez laktózy Bez oříšků Bezlepkové Fitness a zdravé Jaro Léto Nápoje Podzim Vegetariánské Zima

Hodnocení a komentáře

Lukáš Herbs

Lukáš Herbs 3. 10. 2020

Miluji to!

Dělal jsem ho vloni. Vydržel mi do letošní dne. Letos ho budu dělat znovu, je výborný a funguje. 🙂

Odpovědět

Andrea Triščová

Andrea Triščová 29. 8. 2019

Odporúčam najprv precediť cez sito, zbavite sa hrubej časti a potom cez plátno. Ide to ľahúčko. Ušetríte čas aj nervy 😀

Odpovědět

elektronka

elektronka 28. 9. 2016

Moc dobrý sirup. Právě jsem ho udělala z 1,5 kg šípků.

Odpovědět

pro přidání komentáře