Základní italské sugo (sugo di pomodoro al basilico)

Letos už fakt nevím, co mám s tou nadúrodou rajčat dělat. Jak bylo léto celé krásně slunečné, mají skvělou chuť, barvu i vůni. Rajčata se mi snad nikdy nepřejí. Leča už mám plný regál ve sklepě, kečupu taky, pár sklenic pečených ve vlastní šťávě, tak padla volba na italské sugo, které můžete používat na pizzu nebo do těstovin. Klidně ho zasterilujte a pak už budete bez práce. Je to sice trochu časově náročnější, než koupit sklenici hotového, ale znáte to, domácí je domácí a hlavně víte, co jíte a co tam dáváte :-).

V kuchyni vždy otevřeno

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 4 kg zralých až přezrálých rajčat, nejlépe masitých
  • sůl
  • špetku cukru
  • olivový olej (cca 4–5 PL)
  • pár listů čerstvé bazalky

Postup

1

Rajčata omyjeme, vyřízneme "bubáky", přepůlíme a zbavíme se semínek s vodnatou dužinou. Kdybyste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší.

2

Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme.

3

Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Makový chlebíček s vůní citrónu

Karamelizovaná řepa s cibulí

Křehký podzimní koláč se štědrou porcí jablek a skořice

Celozrnná žemlovka s tvarohem

Fenyklový krém s tortilla chipsy

Dýňový krém, co má říz

Sladký francouzský toast

Pečené kořeňené blumy

Video: Efektivní pizza hvězda s mozzarellou a rajčatovou omáčkou

Tortellini in brodo

Gobova juha – slovinská houbová polévka

Vanilková roláda s jahodovým džemem a krémovou náplní