
Rajčata omyjeme, vyřízneme "bubáky", přepůlíme a zbavíme se semínek s vodnatou dužinou. Kdybyste nechali vodu v rajčatech, budete muset déle vařit a hlavně výsledná chuť bude kyselejší.
Rajčata dáme do hrnce a pozvolna vaříme, až jsou úplně rozvařená. Nepospícháme, raději déle a za mírného probublávání, abychom se zbavili přebytečné tekutiny. Jakmile jsou rajčata rozvařená, rozmixujeme je pomocí ponorného mixéru a všechno důkladně propasírujeme.
Vrátíme zpět na zdroj tepla a svaříme ještě do požadované hustoty. Osolíme podle chuti, já přidávám ještě trochu třtinového cukru, srazí případnou kyselost a přilijeme olej. Důkladně promícháme a přidáme posekanou nebo natrhanou bazalku. Plníme do skleniček, velikost si určete sami podle toho, na co sugo budete používat. Sterilujeme 20 minut při 80 °C.