Piškot
Jahodový džem
Krémová náplň
Na posypání
Nejdříve si připravíme jahodový džem. Do malého hrnce si dáme nakrájené jahody, cukr a vodu. Za občasného promíchání přivedeme k varu. Vařečkou se snažíme jahody rozmačkat, abychom urychlili proces. Mícháme dokud není směs hustá, zhruba 15-20 minut. Sundáme z plotny a necháme zcela vychladit.
Předehřejeme si troubu na 180°C. Pečící plech s rozměry 30 x 40 cm si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem.
Nyní si připravíme piškot. Ve střední míse si smícháme mouku s kypřícím práškem a solí a dáme na chvíli bokem. Do velké mísy si dáme vejce, cukr a vanilkový extrakt. Vyšleháme ručním mixérem do světle žluté pěny. Přilijeme olej a promícháme. Posupně přisypáváme také moučnou směs. Těsto rovnoměrně nalijeme na připravený plech. Pečeme 12-15 minut nebo dokud nezapíchneme do středu těsta párátko a nevyndáme jej čisté.
Vezmeme si čistou utěrku a poprášíme ji moučkovým cukrem. Díky tomu se nám piškot na utěrku nepřilepí. Piškot překlopíme na utěrku, pečícím papírem vzhůru - ten následně sundáme. Poprášíme piškot ještě trochou cukru. Dokud je roláda stále teplá, srolujeme ji pomocí utěrky.
Krémová náplň: v míse si ručním mixérem vyšleháme krémový sýr s moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. V druhé míse si vyšleháme smetanu do šlehačky, tak aby se nám tvořily po vyndání mixéru špičky. Šlehačku smícháme s krémovým sýrem.
Odrolujeme piškot a rovnoměrně jej potřeme jahodovým džemem. Na ten rozprostřeme krémovou náplň. Roládu srolujeme a dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu. Před podáváním pocukrujeme a ozdobíme čerstvými jahodami.