Do hrnce vlijeme obsah rajčatové konzervy a přidáme propláchnutou čočku. Prázdnou plechovku ještě třikrát naplníme vodou, kterou přilijeme k rajčatům a čočce.
Zatímco směs přivádíme k varu, nakrájíme na kostičky uzené tofu a přidáme do hrnce spolu se šťávou z jednoho citronu.
Necháme společně vařit cca 15 minut. Poté dochutíme solí, cukrem a těsně před koncem varu přidáme hrst nasekaných bylinek, které už jen necháme prohřát.
S množstvím přidávaných bylinek nemusíte nijak šetřit – obě mají efekt podobný maggi a zvyšují slanost pokrmu, takže můžete o to méně solit. Stonek libečku lze po otrhání lístků nechat vyvařit v polévce a odstranit teprve před závěrečných dochucením. Kdo opravdu nemá čas a ani čerstvé/mražené bylinky, může přidat jako náhradu kvalitní bujón. Červenou čočku není třeba předem namáčet a uvařená je zhruba po 5 minutách – doporučuji delší var, kvůli stravitelnosti a lepšímu spojení chutí. Komu by nevyhovavala konzistence, může po změknutí čočky použít na část polévky ponorný mixér. Polévka splňuje nároky nejen vegetariánů/veganů, ale je vhodná i při bezlepkové, šetřící či pankreatické dietě se sníženým obsahem tuků.