Špenátové brambory

Ingredience na 4 porce
- ¾ kila brambor-střední velikost
- 250g listového špenátu (mražený)
- Kostka přírodního tofu asi 230g
- 3 stroužky česneku
- Olivový olej
- 1 lžíce másla
- Sůl, pepř
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Mražený špenát nejprve tepelně upravíme. Stačí pár minut podusit na troše oleje, vodu špenát pustí sám. Nakonec osolíme, opepříme a přidáme prolisovaný česnek. Necháme zchladnout a špenát spolu s tofu rozmixujeme na homogenní směs. Ochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba. Kdo chce, může zkusit přidat i lžičku nastrouhaného muškátového oříšku.
Brambory omyjeme a necháme ve slupce. Rozpůlíme a vnitřek vydlabeme vykrajovátkem na meloun nebo lžičkou. Aby brambory v pekáčku nepadaly, odkrojíme konce. Vznikne rovná plocha, na které bude brambora stát.

Brambory naplníme špenátovou směsí s tofu, dáme do vymazané zapékací formy a pečeme asi 45 minut na 190°. Po upečení brambory omastíme máslem a podáváme se zeleninou jako hlavní jídlo nebo přílohu k masu/sýru.

Poznámka
Jestli je vám líto vydlabaných zbytků brambor, můžete z nich připravit bramborovou placku. Brambory uvaříme, necháme vystydnout (klidně i odležet do dalšího dne), rozmačkáme, přidáme vejce, pohankovou mouku, sůl nebo bylinky a opečeme.
Mohlo by vás zajímat:
Bezlepkové Brambory Vegetariánské
Hodnocení a komentáře


1. 2. 2023
Enteric Hyperoxaluria cialis online reviews Herschel gzUDcymtVxt 5 29 2022
Odpovědět