fbpx

Semínkové krekry

Krekry jsou velmi "jedlé", ale pozor také hodně syté. Díky semínkům obsahují zdravé tuky, což ovšem neznamená, že jsou dietní. Každopádně je to určitě zdravější varianta, než kupované pražené oříšky nebo chipsy.

Semínkové krekry

Ingredience na 10 porcí

Semínkové krekry (cca 40-50 ks):

  • 40 g dýňových semínek
  • 40 g slunečnicových semínek
  • 30 g sezamových semínek
  • 30 g lněných semínek
  • 35 g ovesných vloček
  • 70 g celozrnné hladké mouky (špaldové, pšeničné)
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky černého pepře
  • ⅛ lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce studené vody

 

  • 1 lžička medu

Postup

Celkový čas přípravy: 30 min

1

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si dva plechy a tři archy pečícího papíru.
V míse smíchejte všechny suché ingredience, koření i prášek do pečiva a dobře promíchejte. Přidejte olivový olej, vodu a med a vypracujte nelepivé těsto. Můžete vařečkou, lépe se pak dopracuje rukama. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš "mokré". V případě potřeby přidejte kapku vody nebo trochu mouky.

Semínkové krekry
2

Těsto si rozdělte na polovinu a každou z nich vyválejte mezi dvěma archy papíru do tenké placky. Čím tenčí, tím pak budou krekry křupavější. Rádýlkem nebo nožem rozkrájejte placku na přibližně stejné čtverce či obdélníky. Jednotlivé krekry pak od sebe lehce oddělte a nechte mezi nimi místo, aby se hezky opekly ze všech stran.

Semínkové krekry
3

Dejte péct do vyhřáté trouby na 12-15 minut (v závislosti na velikosti krekrů), až jsou hezky do zlatova a do křupava. Nechte vychladnout a můžete se hned pustit do zobání. Uchovávejte v uzavřené dóze, tedy za předpokladu, že Vám nějaké zbydou :)

Mohlo by vás zajímat:
Snídaně a svačiny

Hodnocení a komentáře

filly

filly 27. 2. 2017

Dobrý den, moc děkuji za recept! Musím souhlasit s Gabčou. Taky si je kupuji, ale ty z obchodu jsou tvrdší. Včera jsem je poprvé zkusila a hned jsme je všechny s manželem sežrali k vínu 🙂 Příště zkusím přidat ten parmezán 🙂 Už je nebudu kupovat, ale jenom péct!

Odpovědět

Klára Nechanická

Klára Nechanická 17. 10. 2016

Jsou skvělý! Díky za recept 🙂

Odpovědět

Gabriela Svobodová Rezková

Gabriela Svobodová Rezková 3. 10. 2016

Jasně, že to bylo míněno jako pochvala. Ale zkuste sníst celou dávku ještě horkou, proskučíte celou noc ( asi ako já) 😀 . To je ovšem moje mínus. Krekry jsou fakt skvělé, ale pro návštěvy je dělat nebudu, budu je dělat jen pro sebe a furt. 😀

Odpovědět

Gabriela Svobodová Rezková

Gabriela Svobodová Rezková 3. 10. 2016

Dávám vám 200 bodů ze 100 a nemám vás ráda. Sežrala jsem to celý ani to nestačilo vychladnout. Příště musím být opatrnější…. Jsem vážně ráda, že jsem na recept narazila. Stejné sušenky jsem si kupovala v obchodě. Ty vaše jsem ještě lehce “vytunila”, padl na to celý pytlík parmazánu. Dnes se chystám na druhou dvojitou dávku…tak snad mi chvilku vydrží. Díky za skvělý recept!

Odpovědět

Víkendové pečení

Víkendové pečení (autor) 3. 10. 2016

Teď ani nevím, jestli mám děkovat :)) ale souhlasím s Vámi, krekry jsou doslova “žravé” a pokud jste ještě přidala parmazán, tak to musí být lahoda :)) děkuji 🙂

Odpovědět

pro přidání komentáře