
Rozeberte květák na menší růžičky. Oloupejte si řepu, odkrojte z ní 2 plátky a ty přeřízněte napůl. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je na nudličky.
V hrnci přiveďte k varu vodu, ocet, datle, sůl a hořčičná semínka. Jakmile začne nálev vřít, vhoďte do něj květák a nechte ho pod pokličkou přibližně 5 minut vařit. Pak plotnu vypněte a květák s nálevem nechte zakrytý stát na plotně dalších 10 minut.
Vařící vodou si vypláchněte uzavíratelné sklenice. Pak do nich pomocí čisté vidličky napěchujte povařený květák, přidejte plátky červené řepy, nakrájené chilli papričky a vše zalijte horkým vývarem. Sklenice pečlivě uzavřete a položte víčkem dolů. Takto nechte vychladnout.
Uchovávejte v chladném tmavém místě, kde vám květák vydrží i několik týdnů. Lze ho ale podávat již druhý den po naložení.
Skvěle se hodí k upečenému masu i jako pikantní doplněk snídaně, který vás stoprocentně probere
Pokud vám nálev nevystačí, klidně sklenice dolijte studeným octem rozmíchaným s vodou v poměru 1,5:1 a mírně osoleným. Snažte se ale sklenice květákem naplnit tak, aby okolo něj nezůstávalo příliš volného místa a nálevu nebylo potřeba moc. Na druhou stranu necpěte květákové růžičky do sklenic násilím, aby se nepolámaly.