Suroviny na cca 5l omáčky:
Upozornění na začátek: Nejprve si musíte odbýt tu nejhorší práci, a to je krájení toho velkého množství rajčat. Navíc je potřeba disponovat nějakým větším mixérem, abyste se vyhnuli loupání a pasírování a jednoduše pak omáčku i se slupkami jen dohladka rozmixovali. Pokud mixér máte nebo jste si půjčili, můžete začít.
Rajčata omyjte a nakrájejte. Pokud pracujete s velkými rajčaty, rozkrájejte je alespoň na čtvrtiny, cherry rajčata stačí na půlky.
Dále si připravte jeden velký a vysoký hrnec (nebo dva střední a suroviny do něj rozdělte), rozehřejte v něm olej a dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Přihoďte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte.
Poté přisypejte nakrájená rajčata. Pustí hodně vody, což ale vůbec nevadí, mělo by to trošku plavat. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Pořád míchejte, rajčata mají tendenci se přichycovat ke dnu hrnce.
Z uvařené rajčatové směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku postupně rozmixujte v mixéru dohladka a přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°.