Rajčatová passata se zeleninou

Sklizeň rajčat se u nás pomalu blíží ke konci, takže co s tím obrovským množstvím přebytků, co máme ze zahrad a od příbuzných? Zkuste passatu, jednoduchou rajčatovou omáčku, kterou si můžete zavařit na zimu a pak si ji dávat do těstovin, jako rajčatový základ na pizzu či využívat při vaření místo protlaku. Klasická passata většinou obsahuje pouze rajčata, já jsem ji však doplnila ještě o další zeleninu ze zahrady, můžete tak využít cokoliv, co Vám přebývá a omáčka tak bude ještě lepší.

Broccolicious

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Suroviny na cca 5l omáčky:

  • 6 kg rajčat (mohou být i cherry)
  • 4 velké cibule
  • 15 stroužků česneku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 menší celer
  • 2 velké červené papriky
  • 4 snítky tymiánu
  • 4 snítky oregana
  • 2 snítky rozmarýnu
  • hrstka bazalkových lístků
  • lžička sušeného chilli
  • lžička mletého pepře
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup

1

Upozornění na začátek: Nejprve si musíte odbýt tu nejhorší práci, a to je krájení toho velkého množství rajčat. Navíc je potřeba disponovat nějakým větším mixérem, abyste se vyhnuli loupání a pasírování a jednoduše pak omáčku i se slupkami jen dohladka rozmixovali. Pokud mixér máte nebo jste si půjčili, můžete začít.

2

Rajčata omyjte a nakrájejte. Pokud pracujete s velkými rajčaty, rozkrájejte je alespoň na čtvrtiny, cherry rajčata stačí na půlky.

3

Dále si připravte jeden velký a vysoký hrnec (nebo dva střední a suroviny do něj rozdělte), rozehřejte v něm olej a dozlatova orestujte najemno pokrájenou cibuli. Přihoďte očištěnou a na větší kousky nakrájenou kořenovou zeleninu, česnek a papriku a 2 minuty restujte.

4

Poté přisypejte nakrájená rajčata. Pustí hodně vody, což ale vůbec nevadí, mělo by to trošku plavat. Přidejte bylinky, koření, sůl a cukr a vařte cca 40 minut, dokud nebudou rajčata úplně rozvařená a kořenová zelenina měkká. Pořád míchejte, rajčata mají tendenci se přichycovat ke dnu hrnce.

5

Z uvařené rajčatové směsi vylovte snítky rozmarýnu (bývají tvrdší) a omáčku postupně rozmixujte v mixéru dohladka a přelijte do připravených zavařovacích sklenic. Pečlivě zavíčkujte a zavařujte 20 minut na 85°.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Slané jednohubky z listového těsta se sýrem Brie a brusinkovou marmeládou

Vláčné citrónové sušenky s krémovým sýrem a cukrovou polevou

8 receptů na dokonalé marinády na maso

Svačinka s arašídovým máslem

Makové bochánky z bramborové kaše

Zapékaná francouzská bageta se špenátem, česnekem a sýrem

Bezlepková roláda s malinami

Letní salát s avokádem a malinovým dresinkem

Mini pavlovy s jemným krémem a malinovou polevou

Pečená zelenina s pohankou a bulgurem

Jablkový závin s dýňovo-tvarohovým krémem

Podzimně laděné brownies s dýňovým pyré a oříšky