Těsto
Krém
Vymažte dortovou formu a vysypte ji hrubou moukou. Předehřejte troubu na 170–180 °C (záleží na vaší troubě, já měla 175 °C).
Vyšlehejte celá vejce s cukrem a vanilkovým cukrem (extraktem). Poté přidejte mouku, olej a další suroviny pro těsto. Můžete šlehat nebo míchat. Směs nalijte do vymazané formy a pečte cca 1 hodinu. Korpus hodně ztmavne a také nabude (proto nechte ve formě alespoň 3 cm volné od okraje). Až se vám bude zdát, že je korpus hotový, tak jej propíchněte – zůstane-li špejle suchá, pak je skutečně hotov.
Poté nechte korpus vychladnout (počítejte asi se 3 hodinami).
Nyní připravte krém. Ušlehejte máslo s cukrem a následně přidejte mascarpone a vanilkový cukr. Stále šlehejte. Šťávu z citronu přidávejte až nakonec a opatrně – dle vaší chuti.
Hotový krém můžete dát na chvíli do lednice, aby se lépe natíral na korpus. Vychladlý korpus rozkrojte a potřete jej asi 1/3 krému. Zbytek krému využijte na povrch dortu.
Jste téměř hotovi! :) Stačí dort nějak elegantně nazdobit, často se využívají marcipánové mrkvičky či několik půlek lískových ořechů u kraje dortu. Já jsem nyní využila nasekané mandle, jimiž jsem dort posypala.
Dort dejte samozřejmě do lednice – nejlepší je druhý den.
K formě – já mám formu o průměru 27 cm a výšce 7 cm a těsta bylo o trochu víc, a tak jsem si udělala ještě navíc minidortík. Pokud máte trochu větší formu, tak vám to asi vyjde tak akorát. Pokud ne, dejte kousek těsta, co zbyde, třeba do malého kastrolku – můžete jej využít i jako druhé patro dortu:).