Recept (dortová forma Ø25cm)
Čokoládová vrstva:
Tvarohová náplň:
Poleva:
Motýli:
Nejprve si připravte čokoládovou vrstvu tím, že svaříte smetanu, do které přidáte čokoládu, Baileys, a vymícháte dohladka. Směs nechte zchladnout.
Přísady na korpus smíchejte v drobenku a vmačkejte do dortové formy tak, abyste měli dno i okraje stejně silné. Dobře to jde obrácenou lžící. Na korpus nalijte chladnou čokoládovou směs a dejte do mrazáku.
Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170°C a připravte si hlavní náplň. Ve větší míse vyšlehejte tvarohy s ostatními přísadami mimo vajec. Ty přidávejte po jednom do směsi, stále míchejte. Jakmile bude směs vláčná, nalijte na zmrzlou čokoládovou vrstvu a dejte na hodinu péct. Po upečení nechte chvilku vychladnout a nakonec poliljte polevou ze zakysané smetany a dejte ještě na 10min péct. Dort nechávám vychladit přes noc a servíruji vždy druhý den.
Na motýlky si připravte misku s horkou vodou. Do sáčku vložte pár kostek čokolády, uzavřete a dejte do horké vody, aby se rozpustila. Pečící papír přeložte (tím vytvoříte pomyslnou osu – tělo motýla) a rozložte zpět. Můžete si pod něj položit předlohu s obrysem. Vyjměte sáček s rozehřátou čokoládou a opatrně ustřihněte růžek. Nakreslete motýla na pečící papír - jako kdybyste zdobili perníčky. Karton přehněte tak, aby vám svíral úhel cca 90° (bude určovat tvar budoucího motýla) a zapřete ho. Vložte do něj pečící papír s nakresleným čokoládovým motýlem a nechte ztuhnout. Poté už jen ozdobu opatrně z papíru sejměte.