Luxusní kynutý ořechový štrůdl s kakaem
Opravdu luxusní zážiek :) Tento recept patří mezi zdlouhavější a náročnější, ale veškerá námaha se vám vyplatí. :) Vyzkoušejete jej a už nikdy nekoupíte ořechový štrůdl v obchodě.

- Doba přípravy: 1 h 30 minut
- Porce: 12
Ingredience
Kvásek
- 1 1/2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mouky
- 50 ml vlažné vody
Těsto
- 120 ml mléka,vlažného
- 3 lžíce cukru
- 1/2 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 15 g rozpuštěného másla
- 280 g hladké mouky
Náplň
- 280 g mletých vlašských ořechů
- 60 ml mléka
- 60 g másla
- 120 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 žloutek, rozšlehaný
- 2 lžíce holandského kakaa
- 50 ml kávy
- cukr
- 1 bílek, rozšlehaný
Postup
Krok 1
Droždí smíchejte s vlažnou vodou, cukrem a lžičkou mouky. zakryjte a nechte několik minut odpočívat. V druhé míse promíchejte mléko, cukr, sůl, vejce a rozpuštěné máslo.
Krok 2
Do jiné misky vsypte mouku, přidejte aktivované droždí a mléčnou směs. Promíchejte do hladkého těsta.
Krok 3
Je-li těsto ještě lepkavé, přidávejte po malých množstvích mouku a dobře vpracujte. Správně připravené těsto by nemělo lepit.
Krok 4
Vložte těsto do mísy, zakryjte ji a nechte minimálně hodinu a půl kynout.
Krok 4
Na náplň smíchejte ořechy, cukr, vanilkový cukr a kakao.
Krok 5
Přilijte vlažné mléko a máslo a smíchejte.
Krok 6
Nakonec přidejte žloutek a promíchejte do hladké směsi.
Krok 7
Těsto rozválejte na velmi tenký plát a potřete rozpuštěným máslem.
Krok 8
Náplň rovnoměrně rozprostřete na těsto.
Krok 9
Zavinte do dlouhého válečku.
Krok 10
Formu vyložte pečícím papírem a zabalené těsto do ní uložte.
Krok 11
Smíchejte kávu, trochu cukr a rozšlehaný bílek a směsí potřete povrch závinu. Přikryjte a nechte ještě 15 minut kynout.
Krok 12
Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte přibližně 15 minut. Poté snižte teplotu na 150 °C a pečte dalších 45 minut nebo dozlatova. Nechte vychladnout a poté vyndejte z formy.
Mohlo by vás zajímat:
kakao káva kynuté těsto ořechy pečení sladké recepty vlašské ořechy Vegetariánské
Zdroj: www.coolinarika.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře