Oukotě / staročeský závin

Ingredience na 10 porcí
Těsto
- 200 g hladké mouky
- 100 g celozrnné mouky
- 60 g cukr moučka
- 2 vejce
- 50 g změklého másla
- 1 lžíci medu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička perníkového kočření
- Špetka soli
Náplň
- 200 g – 250 g švestkových povidel, které můžete ochutit rumem
- 100 g mletých ořechů (já požila vlašáky) + mleté na posypání povrchu nebo půlky na ozdobu
- Mléko na potření
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na 20 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na obdélník, ale dejte pozor, aby nebylo příliš tenké, jinak při pečení popraská.

Těsto potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin a dejte na plech s pečícím papírem. Povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte mleté ořechy.
Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 50 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete závin pocukrovat moučkovým cukrem.

Poznámka
V receptu si všimněte, že jsem použila celozrnnou mouku. Kdo by jí nechtěl kupovat, tak jí samozřejmě může nahradit hladkou moukou.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře