fbpx

Oukotě / staročeský závin

Oukotě / staročeský závin

Ingredience na 10 porcí

Těsto

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g celozrnné mouky
  • 60 g cukr moučka
  • 2 vejce
  • 50 g změklého másla
  • 1 lžíci medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička perníkového kočření
  • Špetka soli

Náplň

  • 200 g – 250 g švestkových povidel, které můžete ochutit rumem
  • 100 g mletých ořechů (já požila vlašáky) + mleté na posypání povrchu nebo půlky na ozdobu 
  • Mléko na potření

 

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte na 20 minut do lednice. Poté těsto rozválejte na obdélník, ale dejte pozor, aby nebylo příliš tenké, jinak při pečení popraská.

Oukotě / staročeský závin
2

Těsto potřete povidly a posypte mletými ořechy. Stočte jako závin a dejte na plech s pečícím papírem. Povrch potřete mlékem. Pokud máte celé ořechy, můžete jimi ozdobit povrch závinu nebo použijte mleté ořechy.

3

Vložte do trouby předehřáté na 150°C a pečte asi 50 minut dozlatova. Po vychladnutí můžete závin pocukrovat moučkovým cukrem.

Oukotě / staročeský závin

Poznámka

V receptu si všimněte, že jsem použila celozrnnou mouku. Kdo by jí nechtěl kupovat, tak jí samozřejmě může nahradit hladkou moukou.

Mohlo by vás zajímat:

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře