Nadýchaný citronovo-kokosový dort s překvapením

Tento dort vznikl na přání mého syna... Lehký nadýchaný korpus s lehkým jogurtovým krémem.

Z mojí kuchyně... Papi K.

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Korpus:na dortovou formu 22 cm průměr

  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 80 g třtinového cukru
  • 6 lžic oleje
  • špetka soli
  • 180 g hladké mouky
  • 60 g špaldové celozrnné mouky
  • kůra a šťáva z 1/2 citronu

Nápň:

  • 150 g mascarpone
  • 150 g tvarohu
  • 30–40 g kokosu
  • 50 g medu
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 1/2 sáčku ztužovače
  • 60 g bílého jogurtu

Překvapení:

  • lentilky

Postup

1

Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum. Pak zašlehejte kůru a šťávu z citronu a nakonec už jen metličkou ručně přimícháte prosátou mouku. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 22 cm. Vyložte dno pečicím papírem.

2

Pečte na 180 °C cca 30–40 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.

3

Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Mascarpone, tvaroh, jogurt a med vyšlehejte krátce do jednotného krému, přišlehejte smetanu. Trochu krému si odložte stranou na závěrečné potření dortu a do zbytku přimíchejte už jen ručně cca 30 g kokosu.

4

Vychladlý dort 2x prořízněte, v prostředním plátu vykrojte otvor. Krém s kokosem naneste zdobicím sáčkem na první plát, ne však doprostřed, kde je otvor u druhého plátu. Přiklopte druhým plátem a do otvoru nasypte lentilky. Nastříkejte zbytek krému a přiklopte posledním plátem.

5

Boky dortu obmažte odloženým krémem bez kokosu a zbylý koskos naneste na krém (kokos v krému by mohl při obmazávání "drhnout", proto jej do něj nedávám). Poté pomažte povrch dortu a posypte též kokosem, či ozdobte dle své fantazie, popř. přání oslavence. (Já použila jedlý papír, bílou čokoládu jako efekt stékání rampouchů a sněhu a sněhové zdobení.)

6

Nechejte vychladit a servírujte. Dobrou chuť.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Perníčky

Čokoládovo-ovocné cupcakes

Borůvková raw kaše

Banánová mléčná rýže

Video: Mražené jogurtové dortíčky s müsli a zdobené ovocem

Luxusní cukroví – Dortová lízátka

Slaninové jednohubky se sýrem

Video: Extra nadýchaná a vláčná vaječná omeleta

Obrácený cibulovo-bylinkový koláč

Restovaná ryba s hráškovým pyré

Míša řezy

Italská frittata s cibulí