Nadýchaný citronovo-kokosový dort s překvapením
Tento dort vznikl na přání mého syna... Lehký nadýchaný korpus s lehkým jogurtovým krémem.

Ingredience na 10 porcí
Korpus:na dortovou formu 22 cm průměr
- 6 vajec
- 150 g krupicového cukru
- 80 g třtinového cukru
- 6 lžic oleje
- špetka soli
- 180 g hladké mouky
- 60 g špaldové celozrnné mouky
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
Nápň:
- 150 g mascarpone
- 150 g tvarohu
- 30–40 g kokosu
- 50 g medu
- 150 g smetany ke šlehání
- 1/2 sáčku ztužovače
- 60 g bílého jogurtu
Překvapení:
- lentilky
Postup
Celkový čas přípravy: 120 min
Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum. Pak zašlehejte kůru a šťávu z citronu a nakonec už jen metličkou ručně přimícháte prosátou mouku. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 22 cm. Vyložte dno pečicím papírem.

Pečte na 180 °C cca 30–40 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.

Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Mascarpone, tvaroh, jogurt a med vyšlehejte krátce do jednotného krému, přišlehejte smetanu. Trochu krému si odložte stranou na závěrečné potření dortu a do zbytku přimíchejte už jen ručně cca 30 g kokosu.

Vychladlý dort 2x prořízněte, v prostředním plátu vykrojte otvor. Krém s kokosem naneste zdobicím sáčkem na první plát, ne však doprostřed, kde je otvor u druhého plátu. Přiklopte druhým plátem a do otvoru nasypte lentilky. Nastříkejte zbytek krému a přiklopte posledním plátem.

Boky dortu obmažte odloženým krémem bez kokosu a zbylý koskos naneste na krém (kokos v krému by mohl při obmazávání "drhnout", proto jej do něj nedávám). Poté pomažte povrch dortu a posypte též kokosem, či ozdobte dle své fantazie, popř. přání oslavence. (Já použila jedlý papír, bílou čokoládu jako efekt stékání rampouchů a sněhu a sněhové zdobení.)

Nechejte vychladit a servírujte. Dobrou chuť.

Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře