Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Redakce

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Postup

Krok 1

V míse smícháme 2 hrníčky hladké mouky, cukr, droždí a špetku soli.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Krok 2

V malém hrnci si rozpustíme máslo a mléko. Až je máslo úplně rozpuštěné, přidáme vodu a vanilkový extrakt. Necháme směs přejít varem a odstát alespoň 5 minut, než vychladne. Potom ji přidáme do mísy k sypkým surovinám. Vyšleháme si vejce, které také  následně přimícháme do směsi.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Krok 3

Za stálého míchání ještě ¾ hrnečku mouky. Těsto by mělo být lepkavé, což je znakem toho, že jeho konzistence je dobrá. Takto zamíchané těsto vložíme do středně velké mísy, kterou přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a umístíme na teplé místo, kde necháme 30 – 40 minut odpočívat. Až se velikost těsta zdvojnásobí, zamícháme do něj ještě 2 lžíce mouky a znovu na 5 – 10 minut zakryjeme.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Krok 4

Mezi tím, co nám bude těsto kynout si připravíme náplň. Ve středně velké míse smícháme cukr, skořici a muškátový oříšek. Až bude těsto připravené, rozválíme jej do oválného tvaru, potřeme máslem a  posypeme připravenou směsí tak, aby byly všechny části těsta zasypané.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Krok 5

Těsto nakrájíme na stejně velké čtverce. Těch docílíme tak,  že na plátu vytvoříme nejdříve podélné a poté svislé pruhy. Ty by měly být zhruba  velké jako šířka tří našich prstů. Následně čtverce skládáme střídavě na sebe tak, aby vytvořily komínky.

Je hezčí, když jsou na sebe čtverečky v komínku naskládané “cik cak” nebo do spirály tak, jak vidíte na obrázku níže. Takovýchto komínků si vytvořte 3 – 4.

Komínky pak naležato naskládejte do zapékací mísy. Doporučujeme komínky případně trochu pokroutit, aby byl výsledek opět o něco efektnější a krásnější.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Krok 6

Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru, skořice a muškátového oříšku, necháme ještě 5 – 10 minut nakynout. Mezi tím si předehřejeme troubu na 175°C a pečeme 30 – 35 minut dozlatova.

Tipy

Pokud chcete chuť pokrmu zvýraznit, máme pro vás ještě několik tipů – posypte dezert práškovým cukrem, zalijte jej javorovým sirupem nebo jej servírujte s jablečnou či vanilkovou zmrzlinou a ozdobte šlehačkou.

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Ingredience

Zapomeňte na obyčejné skořicové šneky. Vyzkoušejte raději tento vynikající skořicový trhanec, který vám provoní celý dům. Je tak jemný, že se okamžitě rozplyne na jazyku. Ale pozor. Všichni kolem vás vás budou žadonit, ať jej děláte znovu a znovu. 🙂

Těsto

  • 2 a 3/4 hrnku plus 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí (1 balení)
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžičky másla
  • 1/3 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 4 lžičky másla
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Cookies s čokoládou a ovesnými vločkami

Domácí tagliatelle se špenátovým pestem a lososem

Snadná křehká plněná bramborová pizza z pánve

Zdravá citronovo-čočková polévka s kurkumou

Video: Extra čokoládová roláda se šlehačkou

Nepečené müsli tyčinky

Zapečené lilky

Mandlové brownies bez mouky

Plněné vegetariánské řízky se zakysanou smetanou

Sladcí šneci z kynutého těsta s tvarohem a rozinkami

Bezlepkový tvarohový koláč

Krevety s ananasem