Postup
Krok 1
V míse smícháme 2 hrníčky hladké mouky, cukr, droždí a špetku soli.
Krok 2
V malém hrnci si rozpustíme máslo a mléko. Až je máslo úplně rozpuštěné, přidáme vodu a vanilkový extrakt. Necháme směs přejít varem a odstát alespoň 5 minut, než vychladne. Potom ji přidáme do mísy k sypkým surovinám. Vyšleháme si vejce, které také následně přimícháme do směsi.
Krok 3
Za stálého míchání ještě ¾ hrnečku mouky. Těsto by mělo být lepkavé, což je znakem toho, že jeho konzistence je dobrá. Takto zamíchané těsto vložíme do středně velké mísy, kterou přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a umístíme na teplé místo, kde necháme 30 – 40 minut odpočívat. Až se velikost těsta zdvojnásobí, zamícháme do něj ještě 2 lžíce mouky a znovu na 5 – 10 minut zakryjeme.
Krok 4
Mezi tím, co nám bude těsto kynout si připravíme náplň. Ve středně velké míse smícháme cukr, skořici a muškátový oříšek. Až bude těsto připravené, rozválíme jej do oválného tvaru, potřeme máslem a posypeme připravenou směsí tak, aby byly všechny části těsta zasypané.
Krok 5
Těsto nakrájíme na stejně velké čtverce. Těch docílíme tak, že na plátu vytvoříme nejdříve podélné a poté svislé pruhy. Ty by měly být zhruba velké jako šířka tří našich prstů. Následně čtverce skládáme střídavě na sebe tak, aby vytvořily komínky.
Je hezčí, když jsou na sebe čtverečky v komínku naskládané “cik cak” nebo do spirály tak, jak vidíte na obrázku níže. Takovýchto komínků si vytvořte 3 – 4.
Komínky pak naležato naskládejte do zapékací mísy. Doporučujeme komínky případně trochu pokroutit, aby byl výsledek opět o něco efektnější a krásnější.
Krok 6
Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru, skořice a muškátového oříšku, necháme ještě 5 – 10 minut nakynout. Mezi tím si předehřejeme troubu na 175°C a pečeme 30 – 35 minut dozlatova.
Tipy
Pokud chcete chuť pokrmu zvýraznit, máme pro vás ještě několik tipů – posypte dezert práškovým cukrem, zalijte jej javorovým sirupem nebo jej servírujte s jablečnou či vanilkovou zmrzlinou a ozdobte šlehačkou.