fbpx

Lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

recept na lahodné skořicové trhance s javorovým sirupem

Ingredience

Zapomeňte na obyčejné skořicové šneky. Vyzkoušejte raději tento vynikající skořicový trhanec, který vám provoní celý dům. Je tak jemný, že se okamžitě rozplyne na jazyku. Ale pozor. Všichni kolem vás vás budou žadonit, ať jej děláte znovu a znovu. 🙂

Těsto

  • 2 a 3/4 hrnku plus 2 lžíce hladké mouky
  • 1/4 hrnku cukru
  • 2 1/4 lžičky aktivního sušeného droždí (1 balení)
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžičky másla
  • 1/3 hrnku plnotučného mléka
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 4 lžičky másla

Postup

Krok 1

V míse smícháme 2 hrníčky hladké mouky, cukr, droždí a špetku soli.

slonie usi skoricovo cukrova pecivo 01

Krok 2

V malém hrnci si rozpustíme máslo a mléko. Až je máslo úplně rozpuštěné, přidáme vodu a vanilkový extrakt. Necháme směs přejít varem a odstát alespoň 5 minut, než vychladne. Potom ji přidáme do mísy k sypkým surovinám. Vyšleháme si vejce, které také  následně přimícháme do směsi.

slonie usi skoricovo cukrova pecivo 02

Krok 3

Za stálého míchání ještě ¾ hrnečku mouky. Těsto by mělo být lepkavé, což je znakem toho, že jeho konzistence je dobrá. Takto zamíchané těsto vložíme do středně velké mísy, kterou přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a umístíme na teplé místo, kde necháme 30 – 40 minut odpočívat. Až se velikost těsta zdvojnásobí, zamícháme do něj ještě 2 lžíce mouky a znovu na 5 – 10 minut zakryjeme.

slonie usi skoricovo cukrova pecivo 03

Krok 4

Mezi tím, co nám bude těsto kynout si připravíme náplň. Ve středně velké míse smícháme cukr, skořici a muškátový oříšek. Až bude těsto připravené, rozválíme jej do oválného tvaru, potřeme máslem a  posypeme připravenou směsí tak, aby byly všechny části těsta zasypané.

slonie usi skoricovo cukrova pecivo 04

Krok 5

Těsto nakrájíme na stejně velké čtverce. Těch docílíme tak,  že na plátu vytvoříme nejdříve podélné a poté svislé pruhy. Ty by měly být zhruba  velké jako šířka tří našich prstů. Následně čtverce skládáme střídavě na sebe tak, aby vytvořily komínky.

Je hezčí, když jsou na sebe čtverečky v komínku naskládané “cik cak” nebo do spirály tak, jak vidíte na obrázku níže. Takovýchto komínků si vytvořte 3 – 4.

Komínky pak naležato naskládejte do zapékací mísy. Doporučujeme komínky případně trochu pokroutit, aby byl výsledek opět o něco efektnější a krásnější.

slonie usi skoricovo cukrova pecivo 05

Krok 6

Povrch těsta posypeme zbylou směsí cukru, skořice a muškátového oříšku, necháme ještě 5 – 10 minut nakynout. Mezi tím si předehřejeme troubu na 175°C a pečeme 30 – 35 minut dozlatova.

Tipy

Pokud chcete chuť pokrmu zvýraznit, máme pro vás ještě několik tipů – posypte dezert práškovým cukrem, zalijte jej javorovým sirupem nebo jej servírujte s jablečnou či vanilkovou zmrzlinou a ozdobte šlehačkou.

Untitled design

Mohlo by vás zajímat:
cukroví pečení skořice sladké recepty vanilkový extrakt

Zdroj: recipesnobs.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře