Meruňková marmeláda s pektinem a minimem cukru

Zavařování marmelád má hlavní sezónu, pojďte se naučit zavařovat s přírodním pektinem a minimem cukru.

Pro lásky z lásky

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 1 kg vyloupaných a pokrájených meruněk
  • 10 g pektinu + 4 lžíce cukru
  • cukr dle chuti, já dávala tak 250 g cukru
  • šťáva z jednoho citrónu nebo
  • 15 g kyseliny citrónové (ta se ve zdravé výživě dá také koupit zcela přírodní)

Postup

1
Meruňky podlijeme troškou vody a dáme povařit. Krátce podusíme, já to nechala tak 10 minut.
2
Přimícháme pektin smíchaný s cukrem a rozmícháme metličkou, ať se pěkně rozpustí. Ochutnáme a přisypeme množství cukru, které nám vyhovuje.
3
Uděláme želírovací test. Hodím si do mrazáku malý talířek, ať se pěkně nachladí. Na ten dám lžičku marmelády a podle stupně tuhnutí přidám ještě 1-3 g pektinu (rozmíchaným s trochou cukru) nebo nechám být. .)
4
Přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou a necháme povařit dalších 5 minut na nízkém plameni. Pokud se bude tvořit pěna, snížíme teplotu a odebereme ji.
5
Plníme horké do sklenic a víčkujeme.
6
6) Pro jistotu ještě sterilizuji v troubě. Do pekáče vyskládám skleničky se zavařeninou a naleji do něj horkou vodu, aby sahala tak do třetiny sklenic. Dám do trouby předehřáté na 100°C, 20 minut.
7
Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka

❥Sklenice umyju v myčce a pak ještě dám vypálit do trouby na 100°C, 15 minut. Pro sichr. ❥Víčka nechám vyvařit v horké vodě 15 minut. Pak je vytřu utěrkou. ❥A pro největší sichr můžeme víčka i závity na sklenicích otřít utěrkou namočenou v alkoholu. Vodka je třeba fajn. ❥Pokud máte rádi celé kousky ovoce, můžete jednu meruňku pokrájet a dát na dno sklenice. Teprve potom plnit sklenici marmoškou. ❥ Do meruňkové marmelády můžete přidat vanilku, rozmarýn, ale třeba i levanduli. Pokud tak chcete udělat, tak v bodě dva je ta správná chvíle. :)
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Lávový dortík – nepečený šlehačkový dezert s karamelem

Jednoduchý kuskus s vařenou zeleninou

Vepřová panenka s čokoládovo-pomerančovou omáčkou

Nepečené čokoládové kostky s vlašskými ořechy a kokosem

Rychlý a výživný fazolový salát s tuňákem a červenou cibulí

Zapečené rajčatové gnocchi se slaninou a mozzarellou

Banánový chlebíček

Sirup z černého rybízu

Čokoládový cheesecake bez mouky – 3 vrstvy čokoládové extáze

Sorbet z černého rybízu a máty

Kuřecí, smetanová omáčka, rýže, zelenina

Tříkrálový kynutý věnec se šlehačkou