fbpx

Meruňková marmeláda s pektinem a minimem cukru

Zavařování marmelád má hlavní sezónu, pojďte se naučit zavařovat s přírodním pektinem a minimem cukru.

img-20180627-114458

Ingredience na 5 porcí

  • 1 kg vyloupaných a pokrájených meruněk
  • 10 g pektinu + 4 lžíce cukru
  • cukr dle chuti, já dávala tak 250 g cukru
  • šťáva z jednoho citrónu nebo
  • 15 g kyseliny citrónové (ta se ve zdravé výživě dá také koupit zcela přírodní)

Postup

Celkový čas přípravy: 120 min

1

Meruňky podlijeme troškou vody a dáme povařit. Krátce podusíme, já to nechala tak 10 minut.

2

Přimícháme pektin smíchaný s cukrem a rozmícháme metličkou, ať se pěkně rozpustí. Ochutnáme a přisypeme množství cukru, které nám vyhovuje.

3

Uděláme želírovací test. Hodím si do mrazáku malý talířek, ať se pěkně nachladí. Na ten dám lžičku marmelády a podle stupně tuhnutí přidám ještě 1-3 g pektinu (rozmíchaným s trochou cukru) nebo nechám být. .)

4

Přidáme citrónovou šťávu nebo kyselinu citrónovou a necháme povařit dalších 5 minut na nízkém plameni. Pokud se bude tvořit pěna, snížíme teplotu a odebereme ji.

5

Plníme horké do sklenic a víčkujeme.

6

6) Pro jistotu ještě sterilizuji v troubě. Do pekáče vyskládám skleničky se zavařeninou a naleji do něj horkou vodu, aby sahala tak do třetiny sklenic. Dám do trouby předehřáté na 100°C, 20 minut.

7

Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Poznámka

❥Sklenice umyju v myčce a pak ještě dám vypálit do trouby na 100°C, 15 minut. Pro sichr.
❥Víčka nechám vyvařit v horké vodě 15 minut. Pak je vytřu utěrkou.
❥A pro největší sichr můžeme víčka i závity na sklenicích otřít utěrkou namočenou v alkoholu. Vodka je třeba fajn.
❥Pokud máte rádi celé kousky ovoce, můžete jednu meruňku pokrájet a dát na dno sklenice. Teprve potom plnit sklenici marmoškou.
❥ Do meruňkové marmelády můžete přidat vanilku, rozmarýn, ale třeba i levanduli. Pokud tak chcete udělat, tak v bodě dva je ta správná chvíle. :)

Mohlo by vás zajímat:
marmeláda Bezlepkové Fitness a zdravé Omáčky a ochucovadla Veganské Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře