Dýňová bábovka

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Na bábovku do středně velké formy si připravte:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 400 g dýňového pyré – recept viz. níže
  • hrst sekaných vlašských ořechů

Postup

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou).

2

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50 - 55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku.

3

Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Poznámka

Dýňové pyré Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré může pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Video: Slavnostní příloha – Zapečené věžičky z bramborové kaše masovou omáčkou uvnitř

Thajská polévka s kokosovým mlékem

Cuketové koláčky s ajvarem z listového těsta

Pohankové rychlorizoto

Cuketový koláč s mozzarellou a šunkou

Vláčné cuketové muffiny se skořicí a ořechy

Fazole adzuki se zeleninou, červenou řepou a dýňovými semí

Pečená šunka s medovou marinádou

Podzimní buchta z dýně

Domácí koblihy

Tagliatelle s houbami, smetanou a mletým masem

Banánovo cuketové lívanečky s rýžovým sirupem, jahodami