Dýňová bábovka

Ingredience na 10 porcí
Na bábovku do středně velké formy si připravte:
- 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého nového koření
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
- 4 vejce
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 400 g dýňového pyré – recept viz. níže
- hrst sekaných vlašských ořechů
Postup
Celkový čas přípravy: 60 min
Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou).
V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50 - 55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku.

Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Poznámka
Dýňové pyré Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré může pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.
Mohlo by vás zajímat:
Dýně
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře