fbpx

Ingredience na 10 porcí

Na bábovku do středně velké formy si připravte:

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku celozrnné mouky (špaldové nebo pšeničné)
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 a 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 3/4 hrnku rostlinného oleje
  • 400 g dýňového pyré – recept viz. níže
  • hrst sekaných vlašských ořechů

Postup

Celkový čas přípravy: 60 min

1

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte strouhankou (hrubou moukou).

2

V míse smíchejte obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a koření. Odložte stranou.
Vejce prošlehejte s cukrem, pak přidejte dýňové pyré a olej, dobře zašlehejte. Přisypte moučnou směs a promíchejte do hladkého těsta. Nakonec přidejte ořechy. Těsto nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 50 - 55 minut. Pokud máte pocit, že se peče příliš rychle, můžete ke konci pečení snížit teplotu.
Bábovku nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku.

Dýňová bábovka
3

Před servírováním pocukrujte, můžete podávat se zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem.

Dýňová bábovka

Poznámka

Dýňové pyré Dýni omyjte, rozpulte a odstraňte semínka. Plech vyložte pečícím papírem a půlky dýni položte řeznou stranou na plech. Dejte péct do trouby vyhřáté na 170-180 stupňů asi na hodinu. Vychladlou dýni pak rozmixujte na pyré. Pokud použijete dýni Hokaido, můžete rozmixovat i se slupkou, u jiných typů dýně použijte na pyré pouze dužinu. Před použitím nechte pyré zcela vychladnout. Zbytek pyré může pár dnů skladovat v lednici nebo zamrazit.

Mohlo by vás zajímat:
Dýně

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře