Na profiteroly
Náplň
nebo
Crème pâtissière
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte silikonovou podložkou nebo papírem.
Troubu předehřejte na 200°C. Plech vyložte silikonovou podložkou nebo papírem. V malém hrnci přiveďte vodu s máslem k varu. Sundejte z plamene a dejte stranou. Do mouky dejte špetku soli a naráz přidejte do horké vody s máslem. Míchejte, dokud se směs neodlepuje od stěn hrnce. Dejte znovu na plamen a na mírném ohni za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Dvě vejce přimíchejte do připravené směsi. Třetí vejce rozšlehejte a přidejte také. Pomocí lžíce nanášejte těsto na plech. Tvořte malé koblížky. Vložte do trouby a pečte asi 30 minut. Po upečení nechte profiteroly vychladnout.
Vodu a čokoládu dejte do hrnce a na vodní lázni rozpusťte, aby vznikla poleva. Profiteroly rozpulte, naplňte šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou a ozdobte čokoládovou polevou.
Crème pâtissière: V hrnci svařte mléko s vanilkovým luskem. V míse smíchejte žloutky s cukrem a poté přimíchejte škrob. Z mléka vyndejte vanilkový lusk. Vařící mléko za stálého míchání postupně zašlehávejte do žloutkové směsi. Přelijte ji zpátky do hrnce, vraťte na plamen a za stálého míchání krém povařte do zhoustnutí. Poté ho hned sundejte z plamene a zamíchejte do něj máslo. Nechte vychladnout a poté přidejte rum a zamíchejte.
Co se týče receptu, tak ve fázi, kdy se zašlehávaly vejce jsem těsto dala do robota a chvíli jsem na malé otáčky šlehala, aby těsto zchladlo. Poté jsem začala přidávat vejce. Profiteroly jsem tvořila cukrářským sáčkem. Kdo by to taky tak dělal, tak jakmile je budete mít, namočte si ukazováček do studené vody a zatlačte jemně špičky, které se nanášením cukrářským sáčkem vytvořily. Kdo chce být originální, tak profiterol nerozřízne, ale dírkou do něj nanese Crème pâtissière.