fbpx

Kváskové celozrnné ”honzovky”

Všichni jistě znáte klasické české "Honzovy" buchty, nebo-li "honzovky", ale jsem si jistá, že kváskové jsou pro vás novinkou. :-)

Kváskové celozrnné ”honzovky”

Ingredience na 10 porcí

Těsto

  • 500 g mouky (400 g celozrnné hladké špaldové – z toho 100 g použijeme na kvásek – a 100 g hrubé celozrnné špaldové mouky)
  • 1 vejce
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 80 g másla
  • citrónová kůra

Tvarohová náplň

  • 250 g tvarohu v alobalu
  • mléko na ředění
  • 1 vejce
  • citrónový cukr
  • vanilkový cukr
  • rozinky

Na potření

  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu

Postup

Celkový čas přípravy: 300 min

1

Den předem si připravíme kvásek smícháním kmenového kvásku se 100 g mouky a 100 ml vody. Nádobu s kváskem přikryjeme utěrkou a necháme do druhého dne na teplém místě.

2

Smícháme mouku s cukrem, přidáme vejce, vlažné mléko, rozehřáté máslo, citrónovou kůru a nakonec kvásek. Vypracujeme v hladké hutné těsto, které by se mělo táhnout. Necháme kynout 3 hodiny.

3

Připravíme si náplň. Tvaroh smícháme s vejcem, cukrem, podle potřeby naředíme mlékem a nakonec přidáme rozinky.

Kváskové celozrnné ”honzovky”
4

Vykynuté těsto si rozdělíme na 16 kuliček, ze kterých tvoříme placičky, které poté plníme tvarohem, povidly, mákem nebo čímkoliv, s čím máme buchty rádi. Buchty zavineme a vložíme na sádlem vymazaný plech. Necháme je ještě 1 hodinu kynout pod utěrkou.

Kváskové celozrnné ”honzovky”
5

Buchty potřeme vejcem smíchaným se lžící rumu a pečeme je na 180 °C, 30-40 minut.

Kváskové celozrnné ”honzovky”

Mohlo by vás zajímat:
Vegetariánské

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře