doporučuji vše čerstvé
Začneme kuřetem, kuře si položíme na záda, prsama nahoru, a zřízneme prsa vejpůl až na kost, tu pak obřízneme až k zádům, to samé na druhé straně, neproříznout! jakmile máme prsa oddělené od žeber, žebra odstraníme, nožem to jde, nebo nužkama, jak chcete.
Do hmoždíře natrhejte lístky rozmarýnu, majoránky, tymiánu a šalvěje, rozdrťte je spolu s hrubou mořskou solí a promíchejte se sádlem a olivovým olejem, pak dokonale vetřete do vykostěného kuřete, nebojte se toho, dejte tam vše a pořádně to vmasírujte.
Kořenovou zeleninu nakrájenou na silnější kousky dejte na pekáč, na ni dejte kuřata kůží nahoru a dejte péct na 165 cca hodinku, hodinku a půl, záleží na velikosti kuřete. Při pečení polívejte kře výpekem.
Po upečení necháme kuře odpočinout, jako to děláme vždy že. Pak opatrně kuře vyndáme, bude se rozpadat, nebo ho necháme v pekáči a jíme to dohromady s rodinou nebo kamarády.
Jako přílohu si dejte na co máte chuť, super je opečenej chleba kterej si námáčíte do výpeku :-)