Křehké linecké koláčky
Křehké, krásně měkké a voňavé koláčky, které se s klasickým "suchých a tvrdým" mřížákem nedají vůbec srovnat.

Ingredience na 10 porcí
Linecké koláčky (6x průměr 10 cm nebo 1x 23 cm):
- 128 g změklého másla
- 128 g krupicového cukru
- 2 žloutky
- 128 g mletých mandlí nebo ořechů, případně mix obou
- 113 g hladké mouky
- 1 lžička skořice, špetka mletého hřebíčku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- citronový olej nebo kůra
- rybízový, višňový nebo malinový džem
- vejce + lžíce mléka na potření
Postup
Celkový čas přípravy: 45 min
Smíchejte mouku, mleté ořechy nebo mandle, prášek do pečiva a koření, nechte stranou. V míse vyšlehejte společně máslo s cukrem do světlého krému, přidejte vanilku a citron. Pak přidejte vejce a šlehejte, až se směs krásně spojí.
Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte, až se vše spojí do drobenky. Pak přendejte na vál a dopracujte ručně. Těsto zabalte do folie a nechte 20 - 30 minut v lednici odpočinout.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm nebo malé tartaletky. Použila jsem ty o průměru 10 cm a bylo jich 6.
Z těsta oddělte třetinu a dejte zpátky do lednice. Zbývající 2/3 těsta rozválejte na lehce pomoučněné ploše a opatrně přendejte do koláčové formy. Těsto lehce vmáčkněte do formy a vytvarujte okraje. Pokud budete péct v malých formičkách, těsto nemusíte rozvalovat, ale rovnou vmáčknout do každé formičky. Potřete rovnoměrně džemem.
Zbylou třetinu těsto rozválejte a rozkrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky asi 1-2 cm široké. Poskládejte je šikmo přes sebe na náplň, aby vytvořily mřížku. Potřete vejce rozšlehaným s trochou mléka a dejte péct do vyhřáté trouby. Velký koláč pečte asi 35 - 40 minut, malým tartaletkám bude stačit méně, asi 10 - 12 minut.

Po upečení nechte koláč vychladnout, teprve pak vyjměte z formy a krájejte. Před podáváním lehce pocukrujte moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat:
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře