Křehké linecké koláčky

Křehké, krásně měkké a voňavé koláčky, které se s klasickým "suchých a tvrdým" mřížákem nedají vůbec srovnat.

Víkendové pečení

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

Linecké koláčky (6x průměr 10 cm nebo 1x 23 cm):

  • 128 g změklého másla
  • 128 g krupicového cukru
  • 2 žloutky
  • 128 g mletých mandlí nebo ořechů, případně mix obou
  • 113 g hladké mouky
  • 1 lžička skořice, špetka mletého hřebíčku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • citronový olej nebo kůra
  • rybízový, višňový nebo malinový džem
  • vejce + lžíce mléka na potření

Postup

1

Smíchejte mouku, mleté ořechy nebo mandle, prášek do pečiva a koření, nechte stranou. V míse vyšlehejte společně máslo s cukrem do světlého krému, přidejte vanilku a citron. Pak přidejte vejce a šlehejte, až se směs krásně spojí.

2

Přisypte moučnou směs a lehce prošlehejte, až se vše spojí do drobenky. Pak přendejte na vál a dopracujte ručně. Těsto zabalte do folie a nechte 20 - 30 minut v lednici odpočinout.

3

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm nebo malé tartaletky. Použila jsem ty o průměru 10 cm a bylo jich 6.
Z těsta oddělte třetinu a dejte zpátky do lednice. Zbývající 2/3 těsta rozválejte na lehce pomoučněné ploše a opatrně přendejte do koláčové formy. Těsto lehce vmáčkněte do formy a vytvarujte okraje. Pokud budete péct v malých formičkách, těsto nemusíte rozvalovat, ale rovnou vmáčknout do každé formičky. Potřete rovnoměrně džemem.

4

Zbylou třetinu těsto rozválejte a rozkrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky asi 1-2 cm široké. Poskládejte je šikmo přes sebe na náplň, aby vytvořily mřížku. Potřete vejce rozšlehaným s trochou mléka a dejte péct do vyhřáté trouby. Velký koláč pečte asi 35 - 40 minut, malým tartaletkám bude stačit méně, asi 10 - 12 minut.

5

Po upečení nechte koláč vychladnout, teprve pak vyjměte z formy a krájejte. Před podáváním lehce pocukrujte moučkovým cukrem.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Opravdu šťavnatá kuřecí prsa plněná česnekovým máslem

Pikantní udon nudle s tofu

Kari z červené čočky

Chřest se sýrem a šunkou v župánku z listového těsta

Super snadné čokoládové řezy

Veganská „vaječná“ omeleta

Borůvkový cheesecake

Pesto z mrkvové natě

Video: Extra čokoládová roláda se šlehačkou

Dýňové čtverečky s vanilkovým krémem a skořicí

Kokosová pavlova s čokoládovým mousse a banány

Ovsená kaša s dusenou hruškou a sušenými slivkami