Hrách si den předem namočíme. Druhý den propláchneme a v čisté vodě vaříme 20 minut.
Zatím, co se vaří hrách, nakrájíme cibuli na čtvrtkolečka a necháme jí zezlátnout na oleji. Jakmile je zlatá, zalijeme jí osolenou vodou - jen tak, aby byla cibule potopená - a vaříme 15 minut.
Když je hrách uvařený, rozmixujeme ho i s vodou, ve které se vařil, na jemno.
Rozmixovaný hrách přidáme k podušené cibuli, zředíme podle potřeby vodou a vše přivedeme k varu. Jakmile se začne vařit, vypneme, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a případně dosolíme a máme hotovo.
Stejně jako tuhle hrachovou polévku, můžeme připravit další z jakýchkoliv luštěnin – čočkovou, fazolovou….rozdíl je jen v délce vaření luštenin, postup je vždy stejný.