fbpx

Slaný závin se šunkou, slaninou a černými olivami

Netradiční ovšem chuťově perfektní slaný závin, který je díky použití kefíru opravdu vláčný. Po rozkrojení nadýchané střídky vás čeká překvapení v podobě šunky, slaniny a černých oliv. Výborný je s máslem, pikantními pomazánkami ale i tak, sám o sobě. 🙂

  • Doba přípravy: 2 h 30 minut
Recept na slaný závin

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml kefíru
  • 50 ml vlažné vody
  • 7 g sušeného nebo 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 plná lžička soli
  • 1 velké vejce
  • 300 g uzené krůtí šunky
  • 100 g jemně nasekaných černých oliv
  • 100 g slaniny
  • 60 ml oleje
  • 175 g strouhaného sýra dle chuti

Zdobení

  • vejce
  • semínka dle výběru ( například sezamová, slunečnicová…)

slana-strudla-pomoravka-f60d7c8c666ffad8b80449551f255432_view_l

Postup

1

Do vlažné vody vložte droždí společně s cukrem, zamíchejte a nechte chvíli odpočívat, aby se droždí probudilo.

2

V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, olej, kefír a aktivované droždí. Vše vypracujte v hladké těsto.

3

Jakmile je těsto hladké a viskózní, lehce jej natřete olejem a vraťte do mísy. Dejte na teplé místo a nechte přibližně zdvojnásobit objem. Poté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na tři stejné kusy. Každý vytvarujte do malé koule a nechte je přibližně 10 minut odpočívat zakryté čistou utěrkou.

4

Poté každý kus vyválejte na přibližný obdélník o tloušťce 0,5 cm. Položte na něj šunku, strouhaný sýr, nasekané olivy a slaninu. Zabalte podélně do válce. Stejný proces proveďte i s dalšími kusy těsta.

5

Takto připravené válečky opatrně spleťte do jednoho velkého copu a vložte do olejem vymazané formy na biskupský chlebíček.

6

Potřete povrch rozšlehaným vejce a posypte semínky dle výběru.

7

Pečte v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 45 až 50 minut. Pokud začne povrch rychle zlátnout, přikryjte jej alobalem.

8

Poté chléb vyklopte z formy a nechte na roštu úplně vychladnout.

Mohlo by vás zajímat:
chléb pečení slané recepty slanina šunka závin

Zdroj: www.coolinarika.com

Hodnocení a komentáře

pro přidání komentáře