Slaný závin se šunkou, slaninou a černými olivami
Netradiční ovšem chuťově perfektní slaný závin, který je díky použití kefíru opravdu vláčný. Po rozkrojení nadýchané střídky vás čeká překvapení v podobě šunky, slaniny a černých oliv. Výborný je s máslem, pikantními pomazánkami ale i tak, sám o sobě. 🙂
- Doba přípravy: 2 h 30 minut

Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 250 ml kefíru
- 50 ml vlažné vody
- 7 g sušeného nebo 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 1 plná lžička soli
- 1 velké vejce
- 300 g uzené krůtí šunky
- 100 g jemně nasekaných černých oliv
- 100 g slaniny
- 60 ml oleje
- 175 g strouhaného sýra dle chuti
Zdobení
- vejce
- semínka dle výběru ( například sezamová, slunečnicová…)
Postup
Do vlažné vody vložte droždí společně s cukrem, zamíchejte a nechte chvíli odpočívat, aby se droždí probudilo.
V míse smíchejte mouku, sůl, vejce, olej, kefír a aktivované droždí. Vše vypracujte v hladké těsto.
Jakmile je těsto hladké a viskózní, lehce jej natřete olejem a vraťte do mísy. Dejte na teplé místo a nechte přibližně zdvojnásobit objem. Poté těsto dejte na pomoučenou pracovní plochu a rozdělte na tři stejné kusy. Každý vytvarujte do malé koule a nechte je přibližně 10 minut odpočívat zakryté čistou utěrkou.
Poté každý kus vyválejte na přibližný obdélník o tloušťce 0,5 cm. Položte na něj šunku, strouhaný sýr, nasekané olivy a slaninu. Zabalte podélně do válce. Stejný proces proveďte i s dalšími kusy těsta.
Takto připravené válečky opatrně spleťte do jednoho velkého copu a vložte do olejem vymazané formy na biskupský chlebíček.
Potřete povrch rozšlehaným vejce a posypte semínky dle výběru.
Pečte v předehřáté troubě na 175 °C přibližně 45 až 50 minut. Pokud začne povrch rychle zlátnout, přikryjte jej alobalem.
Poté chléb vyklopte z formy a nechte na roštu úplně vychladnout.
Mohlo by vás zajímat:
chléb pečení slané recepty slanina šunka závin
Zdroj: www.coolinarika.com
Hodnocení a komentáře
Přihlašte se pro přidání komentáře