Francouzská cibulačka s metaxou!

Neni cibulačka, jako cibulačka

Monovaření

Autor

0.0/5
Počet lidí, kteří přidali do oblíbených: 0

Ingredience

  • 5 středních cibulí, nakrajených na půlkolečka – používám většinou bílou cibuli, je na to nejlepší
  • 100g  másla
  • 2 bobkový listy,
  • 3 kuličky novýho koření
  • 3 kuličky černýho pepře, sůl
  • Tymián / pár snítek
  • 1,5dcl suchýho vína
  • 1l jakýhokoliv vyývaru
  • 1 lžíce Metaxy /může bejt i koňak, brandy nebo portský
  • sýr gruyère nebo comté / když nemám, použiju 48% goudu

Postup

1

Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji do hrnce, na rozpuštěný máslo. Po asi pěti minutách restování, přidáme bobkovej list, nový koření, pepř a sůl a dál restujeme do bezvědomí

2

Když cibule hodně zhnědne, pustí všechen cukr a dno je pokryto tmavou vrstvou zkaramelizovaný směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.Po odkrytí pokličky nám zkaramelizovanou cibuli půjde dobře „odškrábnout“ a celá směs chytne nádherně zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a ještě chvíli restujem.

3

Pak přilijeme 1,5dcl vína, necháme ho vyvařit, zalejeme cibuli vývarem a vaříme asi 10 minut na mírným plameni. Na úplnej závěr vmícháme do polívky lžíci Metaxy, stáhneme z ohně a je hotovo.

Poznámka

Francouzskou cibulačku podáváme s máslovýma krutonama, zasypanou sýrem ☺ V zimních měsících je nejoblíbenější, ale u nás jede prakticky kdykoliv :)

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Tisk
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}

Dýňočajová polévka s vanilkou

Nepečené jablečné řezy s vanilkovým pudinkem a vlašskými ořechy

Recept na domácí rajský protlak

Jednoduchý osvěžující pomerančový dortík ze 4 ingrediencí

Bohaté medové řezy se dvěmi krémy a bílkovou polevou

Černé rýžové nudle s cukrem a ořechy

Rýžové nudle inspirované Jamiem Oliverem

Kachní prso s omáčkou z granát. jablek a cizrnovou kaší

Čočkový vegan portobello burger

Medové perníčky i ozdoba na hrneček

Opékané vánočkové toasty s chutí tiramisu

Falafel s čapátí